Utrustning för hembryggning av vin

Nu för tiden är det tämligen simpelt att brygga sitt eget vin hemma. Massor av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara omfattande. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning med ett jäsrör.

Den som använder sig av en komplett vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med hjälp av ovan nämnda redskap. Det finns självfallet mängder av övriga redskap och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flera tips.

Kjeld betonar också hur viktigt det är med hygien. Allt som kommer i bekantskap med vin och frukt ska vara fräscht. Aktivt kol
All utrustning ska vara fri från matrester, fett samt diskmedel. Allt sådant kan förstöra jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är dessutom två medel som är fullkomligt ofarliga att använda.

För att erhålla bäst effekt ska rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en ordentlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och annat helt å hållet. Det går även att tillämpa soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det innebär större svårigheter att spola av. Tänk dessutom på att eventuella sodarester (ifall sköljningen inte sker noggrant) kan influera syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går förträffligt. Tänk bara på att vara omsorgsfull med att inspektera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som utgörs av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak åt vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas åt vinet så är det naturligtvis en fördel att ha goda förutsättningar för att främja arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn funkar utmärkt till päron. På så vis tar det ingalunda lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan tillämpa skärredskap i form av elmaskiner samt handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer eftersom det är redskap som delar frukten alldeles för mycket.