Smakrikt och underbart vin hemma

Under längre tid har folk uppskattat vin och dess framställning Det finns antika traditioner av tillverkning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har därutöver blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Många tycker att det är ett ypperligt tillfälle att själv ha möjlighet att utröna annorlunda vinsmaker. Den som aldrig förr bryggt vin från grunden kan med fördel använda sig av en komplett vinsats. Om samtliga instruktioner följs utförligt så kommer även nybörjaren lyckas och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare tenderar att dock vilja utgå från egna recept, eller rentav experimentera fram nya recept under processens gång. I enlighet med EU:s definitioner så får vin i klassisk bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, endast kallas vin ifall vinmusten utgörs av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver emellertid inte leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger potential att pröva att framställa vin på många olika bär samt frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att checka så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man inte råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omdana vinets smakkaraktär påtagligt. En annan extremt viktig del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan ska man rena sitt vatten med aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets duglighet att rena beror på kvalitativa aspekter som kolets yta i kvadratmeter per gram och porstruktur. Tips: Spritessenser 280 ml till 14 x 75 cl

Sila vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska ske i rumstemperatur. Aktivt kol finns att köpa genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och skapa vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen inte ska vara för små. Ett vattenlås måste vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det tenderar att blidas skum under jäsningen de första dagarna och om hinken inte är tillräckligt omfattande kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är klar måste vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska ske. Jäshinken ska nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är dessutom en oerhört viktig del av redskapen som används vid bryggning. Den används åt att mäta upp sockerhalten i musten. Även ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml brukar vara nog.

Stundvis är det faktiskt inte enbart sockerhalten som genererar utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar följaktligen utslaget olika.

Ta alltid regelbundna prover med oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en nödvändig funktion under bryggningens gång. Ett råd är att mäta upp tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk sedan ned oechslemätaren för att läsa av värdet.

Anteckna samtliga värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så vis undviker man att bli snopen över vinsmaken i slutändan. Men man ska självklart inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet då och då och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i cirka 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och filtrera ytterligare en gång.