Så framställer du ditt eget vin

Nu för tiden har vinsatser för hemmabruk med tillhörande utrustning utvecklats avsevärt, och det har blivit betydligt enklare att brygga sitt vin. Det är dock viktigt att noggrant organisera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från start.

Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det i enlighet med EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs hemma är det normalt att brygga på diverse bär och frukter.

Ifall man använder sig av till exempel bär så måste de först krossas och blandas med vatten. Det är viktigt att kärlet är noggrant rengjort inför förjäsning. Tänk på att sålla undan dåliga bär samt rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förställa den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därtill vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten ska vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas någorlunda mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis fel densitet på provet när det är kolsyra.Klicka här för Liköressenser

Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man emellertid få undan en rejäl mängd av kolsyran. Tänk även på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är klar ska musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var grundlig med att inte få med något annat än bara vätska ned i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet ska jäsa i ungefär 2-4 veckor beroende på vilken typ av vinsats det är. Exempelvis så påverkar jästtypen tiden.

Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare lite vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.

Var strikt med att skölja ur hinkar samt kärl noggrant efter användning. Det bästa är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill riskera att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att placera skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett väldigt utbud som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig i synnerhet på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder också mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför också aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som flera hemmabryggare använder sig av.