Lär dig att simpelt brygga vin hemma

Det är inte alls ovanligt att massor folk brygger sitt eget vin hemma. Det är en rafflande bearbetning som genererar möjlighet att experimentera och ta fram annorlunda sorter.

Det allra första steget är att organisera processen, och att införskaffa ett passande kärl. Fundera även över vilken typ av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara grundlig med tanke på att det ökar chansen till att erhålla ett gott resultat. Reflektera över vilka bär, frukter eller juice du vill använda dig av. Det är självklart något som hör ihop med vilken sort av vin man tänker framställa. Det första man tänker på kanske dock är att göra vin på vindruvor, men det går att göra vin på många olika bär samt frukter.

Ifall man plockar bär för att tillämpa till vinbryggningen så är det centralt att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär bör ej användas till bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att bibehålla kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en utökad risk för mögel.

Mosa sedan bären och ha sedan i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.

I kommande del av processen krävs ett instrument som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig för att mäta sockerhalten hos bären eller frukterna som används åt framställningen. Mestadels brukar det stå på jästpaketen ett korresponderande värde på hur hög sockerhalten ska vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noga med att röra om.

Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Annorlunda jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges oftast hur man ska göra. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är för att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än vanligt.

När vin framställs sker skilda processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ytterligare ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man via silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak ska man pressa ur den sista saften ur bären.

Mät med ochelemätaren återigen för att granska sockerhalten och ifall mer socker måste tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Mer info: På denna sajten Bag I Box Serveringssystem
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är klar bör man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla samt skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.