Järnsulfat mossa ser till att din gräsmatta blir fin

Funkar verkligen alla tips om mossbekämning? Har man testat med mossriven eller med järnsulfat mossa mår odugligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man I själva verket inte har så bra koll på hur mossan lever och funkar.

ta bort mossa på stenplattor

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt lätt att få bort exempelvis med rivmaskin. Men ifall man enbart river så kan man förvänta att mossan så småningom kommer igen för den är bångstyrig och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett blomstrande gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att behandla med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en ganska snabb verkan. Det är självklart angeläget att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver eller ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att behandla gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp eller med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) och kopplas på vattenslangen.

Har man en markant gräsmatta så kan det vara klokt att införskaffa mossa gti – alternativt blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter samt köpa en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är briljant att använda järnsulfat mot mossa av flertal anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därjämte så får man undan mördarsniglarna som icke tycker om det här ämnet.

Bra teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att förvalta gräset. Ifall du tycker att det blir för svårt att blanda järnsulfat med vatten och därefter gå omkring med en sedvanlig vattenkanna med spridarramp så kan du betrakta ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som därutöver minskar risken för pulver som flyger runt i luften och irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk och andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt förtjusande gräsmatta?

Ifall du då våren kommer står och ser ut över en bedrövlig gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir nätt igen. Om du använder dig av korrekt teknik samt applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och därtill gödslar med naturligt gödsel så kan du allaredan till hösten betrakta stor skillnad. Få reda på mer här spridarramp.

Tänk på att använda dig av gynnsam teknik och möjligen lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Det här är ett fint sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett övertag då marken är utan näring.

Men en aning tålamod får man ändå ha för det kan ta över två års tid att gå från en glädjelös gräsmatta till mattan som är riktigt grön samt attraktiv. Under en säsong är det möjligt att se skillnad vilket brukar vara enormt motiverande.