Hemmaframställning av vin av Kjeld Erlandsen

Det är mycket som har utvecklats inom Hemmaframställnig av vin. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men även jästekniker och annat som har med bryggprocesen att göra. Den som verkligen vill fördjupa sig bör till exempel undersöka boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt otaliga vinbryggare att nå enastående resultat.

Hemmaframställning av vin är en oerhört ingående bok som börjar med att klargöra att vin är en tilltalande hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet och årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens varierande steg.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest gripande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd annorlunda kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna under skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron samt plommon. Vad beträffar prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd och blåbär. I skogen finns möjligheten att finna många vilda bär. Han nämner annorlunda slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel med råvaror så inser man tämligen hastigt att vin kan smaka väldigt annorlunda. Frukt och bär ska självklart vara mogna och goda ifall de ska användas till vinframställning

I boken står det noggrant om den nödvändig utrustning som bör användas och det ges dessutom råd på kringutrustning som är bra att ha. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, en gummitätning med jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och komplement som kan vara nyttiga. Mer information här Liköressenser 1000 ml till 50 x 75 cl

En mycket given källa för dina inköp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig kunskap av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan till exempel införskaffa aktivt kol från företaget, vilket är betydelsefullt för att förädla vattnet från mångahanda föroreningar. Ifall vattnet till bryggsatsen inte är tillräckligt fräscht finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.