Hemmaframställning av vin – att tänka på

Att brygga eget vin är en gemytlig aktivitet som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas med hjälp av allehanda bär och frukter och därjämte genom skiftande jästekniker och övriga faktorer. Länk till Mätare och mätinstrument övriga

En klar styrka med vinframställning hemma är att utvecklingen har vandrat framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så simpelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därutöver generellt billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i kokkonst. Det är många som har gastronomisk tillfredsställelse över att få använda vin i maten åt att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på många varierande vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar troligen på många.

Det är centralt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp alltsammans som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch samt fungerande. Det är aldrig trevligt att märka att det saknas någonting när man väl ska komma igång. För att uträtta arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att göra ett arbetsschema.

Därtill medföljer ofta bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket noggrant. Att vara bra förberedd kan nämligen bespara många förargelser och fel.

Under bryggandets gång tillsätts olika mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt inte följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att vara medveten om hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett liknande utmärkt resultat – eller tvärtom, undvika fördärvade smaker.

Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara särskilt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns naturligtvis en mängd andra hjälpmedel samt tillbehör och därtill oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt besvärligt att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångspunkt av en färdig vinsats. Det genererar en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit aningen mer kunnig kan man börja testa att brygga vin på till exempel egenplockade bär alternativt frukter.