Hemmabryggning av vin är en tilltalande och skojig hobby

I boken Hemmaframställning av fin konstaterar Kjeld Erlandsen hur kul det minsann är att brygga eget vin. Hans engagemang för vin är enormt och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.

Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen vandrat framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat varierande tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större omfattning ska återge kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag flertal hushåll som brygger vin eller har provat på att brygga.

Naturligtvis är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar samt kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större omfång bättre och allt mindre lämnas till slumpen. Det finns följaktligen möjlighet att ge vinet en tydlig riktning redan från början. Därutöver har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av en del nya vinjäster.

Kjeld Erlandsen anser att hemmabryggning inte enbart är bra därför att det är billigt utan därför att det är roligt att förfina sin alldeles egna produkt. Det blir sannerligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna bistå hemmabryggare men även tjäna som underlag åt diverse vinklubbar.

Det finns dock en god fördel med att hemmaframställning av vin är tämligen billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju definitivt hemma tillsammans med den gastronomiska glädjen. Med hjälp av hemmagjort vin öppnas massor möjligheter. Varför exempelvis inte använda några flaskor vitt vin att sjuda fisken i?

Kjeld tipsar dessutom om att gå samman i mindre bryggarlag. Måhända ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att utväxla vetande och erfarenheter.

I Hemmaframställning av vin är det inte enbart Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och ger trygghet åt hemmabryggaren. Han tar också upp tips från andra vinbryggara som han menar vara värda att sprida.

Den här boken är särskilt betydande på så vis att det finns väldigt få böcker på marknaden om vinframställning som skänker en motsvarande grundlig och utförlig skildring av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte endast hela den praktiska processen utan ger också tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Mer info: På denna sajten Candyshots med socker

Kjeld anser att vintypen i allra högsta grad är avhängig frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin samt dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive falang är helt å hållet beroende av bryggprocessen. Men en betydelsefull tumregel för allt vin är att bara välja högklassiga råvaror.