Vad råkar ID-kaparnas offer ut för?

Motiven samt resultaten hör ofta ihop när man talar om ID-kapning. Dessvärre kan ett så “enkelt” fraktur (enkelt att fullborda alltså) medföra fruktansvärda konsekvenser för offret av en ID-kapning. I somliga fall är resultaten milda – man kanske blir bestulen på någon mindre belopp eller får ett konto upprättat i sitt namn, som man kan avsluta fort samt till slut inte behöva betala särskilt mycket för, men följderna kan också vara livsavgörande. I detta avsnitt behandlar vi några av de vanligaste följderna av att få sin identitet stulen. Mer info: IDstöld

Mindrepost eller ingen post I brevlådan

Det vanligaste sättet att få tag på din post är att vittja din brevlåda. Brevlådevittjare går omkring i bostadsområden och tömmer brevlådorna på innehåll för att komma till privat information om dig samt dina grannar. Det är ofta svårt att få tag på brevlådevittjare alldenstund de i regel blott behöver genomföra några få besök innan de får det den information som är ute efter.

Igenom att beställa adressändring i ditt namn så kan en ID-kapare ta emot din post i flertal dagar/veckor utan att du märker något. Det tar ofta ett tag innan man undersöker saken på allvar, främst tror man att något är fel på posten, sedan kanske tankarna går till postlådevittjning. För att få reda på att din post går till en ny adress krävs en djupgående undersökning samt före informationen når dig har ID-kaparen redan haft stor chans att få tag på försändelser med känsliga personuppgifter som denne sedan kan använda för egen vinning.

Utebliven post kan alstra en antal knepiga situationer i ditt liv. Information dedikerad dig går förlorad och ofta känner till du inte ens om det. Därjämte stjäl brevlådevittjaren din post med ett klart syfte i åtanke och detta anledning är aldrig gynnsamt för dig.

Nytt telefonabonnemang

Plötsligt kan det visa sig att du har ett nytt telefonabonnemang, du får hem räkningar i ditt namn med all din personliga information noterad. Du har givetvis inte själv beställt detta abonnemang, utan någon annan har gjort det till dej. Inte sällan har ID-kaparen spenderat ganska mycket pengar på detta abonnemang – som du nu är bunden att betala ehuru du spärrar abonnemanget för vidare brukande.

Bankändringar

För en som lyckas med konsten att alstra en falsk legitimation i ditt namn, alternativt helt enkelt stjäler din identifikationshandling, är det enkelt att göra saker som att kvittera ut en ny bankdosa eller skaffa nya kreditkort i ditt namn som i sin tur givetvis får koder som du inte känner till. De kan också anskaffa en e-legitimation i ditt namn samt fullborda köp online. Det räcker med en endaste dag så är ditt bankkonto länsat på vartenda öre samt det är sedan enormt besvärligt att få tag på den kapare som genomfört operationen. Oavsett hurdan mycket pengar som finns på ditt konto – om det är 500 kronor alternativt 800 000, så är risken hotande att brottslingarna tar allt.

Kontokort

Om någon stjäl ditt kontokort kan de hurdan lätt som helst tömma det i såväl fysiska butiker som i onlinebutiker. All nödvändig information för att köpet ska lyckas finns på själva kortet samt långt ifrån alla butiker kräver PIN eller verifieringskoder.

Banklån/SMS-lån

Det allra vanligaste resultatet av att få din identitet kapad, efter tömning av ditt bankkonto, är att bedragaren tar ut SMS-lån i ditt namn. Bedragaren börjar med att inregistrera ett anonymt kontantkort på ditt namn samt sedan är det rena barnleken därifrån alldenstund dessa lån är barnsligt enkla att få. Ett litet antal “säkerhetsfrågor” av typen “Vilket är ditt stjärntecken?” ställs – info som är busenkel att ta reda på online.

Därnäst genomförs en kreditupplysning på dej och är du fläckfri i registret så får bedragaren “sitt” lån. Dessa krediter kan vara upp emot flera hundra tusen kronor samt räntorna är alltid fasansfullt höga. Inte sällan betalas lånet ut till en av bedragaren anlitad “målvakt”. Så det finns flera offer i ledet.

Företagsskulder – målvakt

Om du skulle erbjudas en post i ett “företag” som känns för bra för att vara korrekt – det kan agera om en styrelsepost, en VD-titel alternativt en annan hög position – utan att du egentligen har gjort något för att förtjäna den, så handlar det ofta om att “företaget” du erbjuds anställning i har oärligt avsikt.

Igenom den höga posten får du juridiskt förpliktelse för företaget samt när bedragarna stuckit med alla tillgångar samt försatt företaget i konkurs så står du kvar med det juridiska ansvaret för alla skulder. Detta är ett beprövat sätt att anlända undan med stora summor stulna pengar, men givetvis förödande för offret – “målvakten” som totalt ovetande kan ha dragit på sig skulder som denne omöjligt kan betala av ens på en hel livstid.

Kapning av webbplånbok

Din e-mailadress och personliga kod är allt som behövs för att någon ska lyckas kapa din webbplånbok, som t ex Paypal, Klarna alternativt Payson. Din e-mailadress är i regel enkel att få tag på , via sociala medier som Facebook om inte annat. Din personliga kod kan kaparna erhålla genom phishing eller genom att gissa på något ganska. Det är på grund av detta alltid extremt angeläget att du har olika koder för alla inloggningar, därtill att dina koder är oförutsägbara.

Varubeställning

Genom ditt kontokort, eller till och med blott dina kontokortsuppgifter, kan bedragaren spendera ohämmat på alla möjliga ställen, tills du uppdagar brottet och spärrar kortet i fråga – vilket mestadels är för sent. Ett förlorat kort ska alltid spärras bums och det är angeläget att du aldrig låter någon ta ditt kort ifrån dig/studera ditt kontokort om du känner minsta osäkerhet med personens intentioner.

Med ett stulet kontokort kan man göra inköp i både butiker samt online, medans man med enbart kortets uppgifter kan handla på nätet. Det är beklagligtvis också så att en ID-kapare väljer att handla saker på avbetalning – för då räcker dina pengar längre och till mer, medans du får ett berg av krediter och skulder i ditt namn.

Spelsajter

En spelsajt kan hackas samt då ligger alla sajtens lirare risigt till alldenstund användarnamn, lösenord samt log in till personernas spelkonton därtill bankkonton blir enkelt för bedragarna att ta del av.

Det finns oxå ID-kapare som öppnar spelkonton med stulna identiteter med hjälp av stulna kontokortsuppgifter. När de loggar in på spelsajten kan de spela loss tills tillgångarna tagit slut och sedan “samla opp dem” på andra sidan. Konceptet går ut på att man då lirar mot en “motståndare” samt förlorar medvetet – men “Motståndaren” är givetvis delaktig i bedrägeriet. Denna typ av falskspel kallas “Chip Dumping”, dvs att man gör av med sina “chips” (pengar) avsiktligt. Ett annat sätt är back-lay (man spelar på båda sidorna av ett vad) på en spelbörs, sök på “förlora utan att förlora hos bookmakers” så hittar Du Gert Gambells information. Det finns fler sätt att spela över vinsterna till önskad mottagare på en spelbörs som Betfair.

Pass/Körkort/ID-handling

Ett vanligt samt relativt enkelt sätt att anlända över någons identitet är genom att komma över personens ID-handling till vilka ID-kort, Körkort och Pass räknas. Även andra kort kan avslöja en hel del om ens identitet, t ex medlemskort i olika organisationer. Det är med hjälp av den information som finns på dessa handlingar som falska identifikationshandlingar kan upprättas – som i sin tur sedan kan användas för grova bedrägeribrott nämnda ovan.

Gå i borgen samt signera juridiska handlingar

När kriminella skall underlätta för varandra med saker som att gå i säkerhet alternativt skriva under viktiga, juridiska handlingar så saknar de ofta förtroendet att göra detta under sin egen identitet. Många gånger vill de dessutom inte lämna ut sin egen identitet alldenstund det skulle leda till att de själva dras in i rättsliga processer. Att gå i borgen för någon med en stulen identitet minimerar dessa risker, det kan dock vara förödande för den person vars identitet används – och i värsta fall medföra fängelse.

Svarta marknaden

Kriminella personer rör sig, alternativt drar sig, ofta i/till kriminella kretsar. När det krisar för brottslingar är det av olika anledningar ofta svårt, för att inte säga omöjligt, att vända sig till polis eller andra statliga instanser.. Istället väljer man att söka sig till den svarta marknaden samt maffialiknande grupper för hjälp. Den som är så desperat gör allt för att slippa problem och kan mycket väl ange en stulen/falsk identitet istället för sin egen.

När lånet sedan skall betalas tillbaka samt bedragaren inte finns att finna så söker maffiamedlemmarna upp den person vars identitet bedragaren använt som sin egen. Man kan drabbas av allvarliga problem under många år om man en gång förknippas med kretsar på den svarta marknaden – både igenom attacker från de kriminella kretsarna och från lagen.