Tänker du avfukta med salt, välj kalciumklorid

Detta salt har fler positiva fördelar och effekter. Man utnyttjar saltets avfuktande effekt bland annat för att avfukta ett förråd eller i båtar som ska vinterförvaras på land. Torrbollar finns att köpa färdiga, men du kan också tillverka en själv, antingen fylla en tom boll med kalciumklorid eller använda en hink som du fyller med salt och ett durkslag.

gå

Tillverka en egen torrboll med kalciumklorid och få effektivavfuktning.

När man bestämmer sig för att göra egna torrbollar för båten eller förråd så är det först och främst viktigt att man skaffar rätt salt. Vanligt vägsalt kommer inte att fungera som en del tror. Skaffar man natriumklorid som är ett vanligt vägsalt så får man inte en bra torrboll!

Man måste alltså köpa kalciumklorid eller alternativt magnesiumklorid som också kan fungera för avfuktning på ett effektivt vis. Det här köper man ju i lite större förpackningar så då är ett bra pris avgörande. Här är ett tips att handla online hellre än att gå till en lokal butik som kan ha ett begränsat utbud av salter.

Du gör lätt en helt egen torrboll genom att ta ett stycke tyg, lite större än för 10 kg salt, knyt ihop till en kula och häng sedan upp din torrboll. Placera gärna en hink under om det skulle börja droppa från bollen. Ett durkslag placerad inuti en hink är en annan lösning där du kan hälla i saltet.

En del tycker att det är bäst att skapa många torrbollar som placeras på olika platser i utrymmet som ska fuktas av. Tänk över hur lokalen eller rummet ser ut och om du kanske behöver att placera ut mera torrbollar.

Detta angående torkning, men kalciumklorid kan dessutom användas som smaksättare.

Men när kalciumklorid används som smaksättare måste det vara salt av livsmedelskvalitet.

För att saltet ska vara av livsmedelskvalitet ska det ha beteckningen e509. Detta salt är ett av de saltaste salt som existerar och det har lite olika användningsormåden. Ett ganska okänt användningsområde är som bryggsalt vid ölbryggning.

Med saltet så får man en smak som upplevs som saltare samtidigt som kalciumet påverkar balansen så att man får en stabilare smakupplevelse. Hemmabryggare kan på samma sätt som bryggerierna dra nytta av dessa effekter och göra ett godare öl.

Både när man vill använda kalciumklorid saltet att göra torrbollar eller använda det med livsmedel är det en bra idé att köpa det på nätet online. Online hittar man saltet till bästa priserna och med bra kvalitet.

Online på nätet kan du hitta saltet med livsmedelskvalitet hos hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se och mer sällan på Tradera.