Så förhindrar du ID-kapning – kostnadsfri e-bok

Ett stigande problem i vårt samhälle är ID-kapning. Att det har blivit allt vanligare beror främst på att vi i allt större grad lagrar vår information på nätet. Är vi inte tillräckligt aktsamma så kan enorm skada uppstå. Det är självfallet en oerhörd risk för de som enbart använder ett enda lösenord för alla sina inloggningar. Det är ogenomtänkt och tyder på att problematiken kring ID-kapning inte tas på allvar.

För att höja seriösiteten krävs självfallet en större medvetenhet om ID-kapning. Det är ett stort bekymmer och det drabbar inte endast andra. Det kan lika gärna hända dig nästa gång.

För att undvika att drabbas kan det troligen främja att försöka tänka som bedragarna och vilka möjligheter som finns. Ju större medvetenhet desto mer insikter om bedragarens procedur. Ett bedrägligt beteende kan ju sannerligen uppvisas på många annorlunda vis.

Att bli av med sitt kontokort för att därefter upptäcka att det blivit länsat därför att det inte spärrades i tid är en sak. Det handlar om en tämligen påfallande vårdslöshet. Att sedan en omfattande del av samtliga butiker varken kräver ID eller PIN-kod vid köp är beklagligt. För att inte tala om vad en bedragare kan åstadkomma på webben med kontokortets kortnummer.

Mer lömska bedrägerier kan genomföras när bedragren dessutom kommer över mer grundlig känslig information. Det kan till exempel bli fullt möjligt för bedragaren att teckna ett lån i offrets namn. Har offret en god kreditvärdighet kan det handla om ganska rejäla summor. Bedragren för vanligtvis över pengarna till flera skilda konton, i flera led och genom så kallade målvakter. Det är inte alls säkert att polisen lyckas klara upp brottet.

Och den som råkar ut för en sådan omfattande kapning bör ha en god försäkring för att inte löpa risk att bli skuldsatt under väldigt lång tid. Vanligtvis erbjuder försäkringsbolagen specifika försäkringar mot just ID-kapning.

Hur lyckas bedragren tillgå privat information då? Som tidigare påtalades så är en vidöppen dörr på internet en enorm resurs för ID-kaparen. Men det finns även mer klassiska tillvägagångssätt för ID-kaparen. Att exempelvis vittja brevlådor brukar kunna bidra till ganska gott resultat.

En del bedragare lyckas även uträtta en justering av offrets adress, vilket innebär att bedragaren i lugn och ro kan gå igenom offrets post i jakt på duglig information. Inte sällan tar det flera dagar innan offret faktiskt upptäckt att det skett en adressändring. Det vore ju nämligen inte osannolikt om det inte skulle komma någon post på några dagar.

Det finns en mycket informativ bok i ämnet som heter ”Hur man skyddar sig mot ID-kapning”. Det är en kostnadsfri e-bok som finns tillgänglig genom de flesta bibliotekens e-tjänster. Boken är fullspäckad med olika tänkbara scenarier som man kan råka ut för. Men framför allt innehåller boken upplysningar om sådant man bör tänka på för att förhindra att bli utsatt för ID-kapning.

Boken är så pass betydelsefull att samtliga bör läsa den. Framför allt för att öka medvetenheten kring ID-kapning och att insikten av att vara eftertänksam kan spridas vidare till andra personer. Det är betydelsefullt för att på sikt höja tryggheten i samhället.