Rengör ditt silver naturligt med natriumkarbonat

Natriumkarbonat, vars formel är Na2CO3, är ett av världens mest använda och viktigaste kemiska ämnen på jorden. Natriumkarbonat släpper ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Substansen är riskfri vid beröring med huden, men kan vålla retning i ögonen. I låga koncentrationer är det heller inte giftigt att inmundiga natriumkarbonat.

Natriumkarbonat kännetecknas som ett förhållandevis grovt fördelat vitt pulver. Det används i pulverform för tillverkning och räknas som ett kraftfullt alkali. Det används ofta i glastillverkning, för kemisk bearbetning samt i tvåltillverkning.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men det kan även tillverkas. Det finns stora fyndigheter i till exempel USA, Botswana, Kina, Mexiko, Indien, Sydafrika samt Turkiet. Vid tillverkning av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat passar utmärkt för rengöring av tyngre smuts. Dock är det något frätande så det rekommenderas att nyttja handskar och skyddsglasögon. I vanligt tal brukar natriumkarbonat också kallas tvättsoda som emellanåt kan finnas att inhandla i dagligvaruhandeln.

Annars finns det ofta i färgaffärer och kan då också kallas målarsoda. Vid sökning på nätet efter t.ex. natriumkarbonat livsmedel
hamnar man oftast på hembryggning.se som har ett jättesortiment natriumkarbonat. Natriumkarbonat neutraliserar många fläckar och lukt, och är ett ämne som själv inte är illaluktande.

Det finns dessutom goda förutsättningar att få rent silver med hjälp av natriumkarbonat. Före man påbörjar processen bör man tänka på att rengöra silvret noga. Det får inte finnas någon smuts eller fett kvar. Man placerar en bit aluminiumfolie i en glasskål och häller på kokanade vatten ihop med natriumkarbonat.

Det silver som sedan ska rengöras doppas ner i skålen så att det kommer i omedelbar kontakt med foliet. Det börjar bubbla omgående men det slutar efter ett tag. Det brukar vanligtvis ta några minuter. Beläggningarna på silvret bör nu ha avlägsnats. Ta därefter upp silvret och skölj av det med kallt vatten och torka och gnid med en trasa.

Processen är effektiv på så sätt att silvret inte slits på samma sätt ifall putsmedel hade använts. Det beror på att silvrets beläggning som består av silversulfider omvandlas till metalliskt silver och svavelväte. Det blir med andra ord till gas. Se följaktligen till att lufta ordentligt om det är hårt oxiderat silver som ska behandlas.

En varning ska dock utfärdas för att processa nysilver tillsammans med natriumkarbonat. Försilvring som eventuellt riskerar att vara genombruten genererar då mörka fläckar.