Maskeradsmink förhöjer stämningen

Maskerad är det många som ser fram emot. Det är skojigt att klä ut sig både för egen del och för andras. De som är mindre vana gör maskeraden extra festlig ifall de också klär ut sig.

Det finns en hel del annorlunda teman som maskerader brukar gå i. Egentligen kan ett tema vara vad som helst om man bara har en aning fantasi. Det finns såklart även maskerader som inte alls går i något tema så man får klä ut sig till vad som helst. Halloween, är emellertid ett vanligt tema som kanske även är det främsta maskeradtillfället i Sverige och i flera andra länder.

Förr i tiden var maskeraden ett tillfälle att hålla onda andar borta. Det var alltså inte enbart fråga om en nöjesfest utan hade ett mer allvarligt uppsåt. För att på bästa sätt skrämma iväg onda andar så använde man så otäcka och förfärande masker som möjligt. Förutom maskeraden i sig så dansade man iförd mask i rytmiska samt rituella rörelser.

maskeradklader

I gamla Grekland och Romarriket prydde städernas och byarnas invånare träden med otäcka masker. Man trodde nämligen att det kunde beskydda från onda demoner. Det har dessutom varit vanligt inom ett flertal kulturer att klä de döda med masker av olika slag. Detta för att man trodde att den döde då skulle skyddas bättre mot demoner på vägen in i dödsriket.

Det som lockar många med att klä ut sig är att man får ett tillfälle att inträda i en annan identitet om dock för en kort stund. Det finns något tilltalande för många att kunna spela ut en annan karaktär. Somliga handlingar som i vardagen eventuellt betraktas som olämpligt och som kan nudda på tabun kan utföras utan att personen bakom utklädnaden behöver ta sitt ansvar helt ut.

Halloween är en tillställning samt ett maskeradtillfälle som många känner till. Det är förmodligen ett av svenskarnas allra vanligaste maskeradtillfälle. Den 31:a oktober är dagen då halloween i ett flertal olika länder firas, och därtill Sverige. Det var först på Irland och i Skottland som Halloween började firas. Det är alltså inte en fest som började firas i USA som så många inkorrekt tycks mena. Halloween fick dock tidigt ett starkt fäste i USA efter att irländska immigranter kom dit under hungersnöden på 1840-talet.

Drygt 150 år senare hade Halloween nått Sverige och under 1990-talet gjorde högtiden intåg med stormsteg. Halloween som sed i Sverige har fortsatt gro sedan dess och idag är det större än någonsin.

Halloween är uppskattat av såväl vuxna som barn. Även vuxna gillar ju att klä ut sig och barnen vet ju att de även får godis. När det är Halloween springer nämligen barnen runt i grannkvarteret ooch hotar med bus ifall de inte får godis.

Under Halloween är det stor åtgång på bland annat maskeradsmink. Att sminka sig är alltid ett bra komplement till den övriga utstyrseln. Effekten av maskeradsmink brukar kunna vara oanade och ge karaktären en aning extra krydda. Sminkningarna har idag dessutom blivit mer avancerade vilket beror på att vi blivit allt mer inspirerade av de sminkningar vi ser på både TV samt på film. Det har lett till att allt fler väljer att efterlikna sina favoriter och på så sätt blir sminkningarna både mer avancerade och detaljerade.

Den som verkligen lever sig in i sin karaktär och sminkar sig med omsorg kommer få uppleva en minnesvärd kväll, och dessutom bidra till att sina kamrater får en minnevärd afton. maskerad hattar Till Halloween bör man skaffa maskeradsmink som ger den där extra otäcka känslan och uttryck som man vill åt.