Målarsoda- en verkningsfull produkt för rengöring

Målarsoda är vattenfritt natriumkarbonat och fungerar utmärkt som rengöringsmedel för varierande utmaningar. Innan man till exempel vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till stor användbarhet. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas noga med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så ska svamp användas. Skölj den kontinuerligt med vatten.

Man behöver inte endast använda målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen stark alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir glanslös och medför att ny färg alternativt tapet ges bra grepp. Målarsoda kan således användas som rengöring före målning.

För övrigt kan målarsoda funka bra åt att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att till exempel behandla trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat vanligtvis i tillverkningsindustrier eftersom det innehåller ett starkt alkali. Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på inget vis farligt om ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock bör man vara noggrann med att inte få det i ögonen då det kan medföra irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är mycket låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan dessutom produceras syntetisk väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) samt ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt för att neutralisera många fläckar samt lukt. Det passar bra för all typ av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas en aning frätande så därför bör handskar och skyddsglasögon användas.

Alternativ beteckning för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det vanligtvis att införskaffa i dagligvaruhandeln. Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker. De annorlunda fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är vanligtvis enkla att dosera och återförsluta. Hembryggning.se har ett jättesortiment målarsoda av livsmedelskvalitet. En vanlig sökning efter målarsoda på nätet är: var köpa målarsoda
.

Natriumkarbonat kännetecknas som ett förhållandevis grovt fördelat vitt pulver. Det används i pulverform för tillverkning och räknas som ett starkt alkali. Det används ideligen i glastillverkning, för kemisk bearbetning och i tvåltillverkning.