Magnesiumstearat ser till att tabletten lossnar lätt från stansen

Tabletterna blir klara snabbt och är snyggare att se på. Något som man inte alltid tänker på är att det måste finnas släppmedel i tabletter. I annat fall kan tabletterna fastna.

Om du vill kan du testa att använda magnesiumstearat. De gör att de inte fastnar i stansen. De får önskad form och kan enkelt paketeras då produktionen är klar.

Men vad är magnesiumstearat?

Det är helt enkelt så att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter. Det rör sig faktiskt om en slags ätbar tvål som består av salt och som har två delar stearat och en del magnesium.

Om du använder Magnesiumstearat får du en blank yta på tabletterna. Dosera mellan 0,5 till 1%. Blanda det sist och max 5 minuter. För lång blandningstid kan förstöra tabletten.

Magnesium stearat är vitt. Det levereras som ett pulver. Ämnet används också vid medicintillverkning.

Det måste gå snabbt att tillverka

Idag så ska allting gå fort. Idag kan tillverkningen pågå utan stopp. Idag finns det till och med robotar som kan räkna och paketera tabletterna på samma gång.

Inga mänskliga händer behöver lägga sig i produktionsprocessen och det minimerar också risken för att det kan komma med bakterier i tabletterna. Men även maskiner kan göra fel, då kan man stoppa processen och rätta till det.

En tablettpress kan göra upp till 3 000 tabletter i timmen. Då används ett stanshuvud. Större modeller har fler stanshuvuden, det finns maskiner som har upp till 32 huvuden. Då väller det ut.

Inga tabletter fastnar i stansen. dragerad
I alla fall inte då man använder magnesiumstearat.

Tillverkningen har inte råd att stanna upp. Om en stans blir klibbig så betyder det ofta tvärstopp, jam i maskinen som måste köras baklänges och det kan sitta hårt innan det lossnar. Tablettstansen kan skadas.

mikrokristalinsk

Därför måste dosen av klibbmedel och släppmedel vara rätt.

Släppmedel och klibbmedel finns på allt-fraktfritt.se

Produktionen måste vara noga planerad.

Det gäller att planera rätt. Det gäller alla moment i tillverkningen, även släppmedel i tabletter.

Den som är väl förberedd kan spara mycket pengar. Du kan vinna mycket på att kontrollera släppmedlet. Då blir det bäst resultat.

Men alla moment är viktiga du får inte slarva.