LCHF och ketos

Finna formen snabbt

LCHF är en engelsk förkortning som kan översättas till En aning kolhydrater och mycket fett. Det är en diet som har fått enormt mycket publicitet de senaste åren samt det finns väldigt starka läger både för samt emot denna diet. De som är för LCHF anser att man hittar formen snabbt, blir mer balanserad i humör och ork, samt får goda värden på hälsokontroller.

Nejsägarna anser att det är dårskap att äta så mycket fett som man förespråkar i LCHF – särskilt det mättade fettet, samt att risken för hjärt- samt kärlsjukdomar ökar – något de ännu inte – trots 20 års försök – har lyckats visa. Tvärtom får många bättre data på kolesterolet. Om kolesterolet är högt så är det det goda kolesterolet som ökat. Mer info: På denna sajten

När man utesluter eller drastiskt minskar sitt intag av kolhydrater måste kroppen finna ett eller bränsle till glukosen om ju uteblir. Av fettet bildar kroppen istället ketoner samt kroppen försätts i ett tillstånd som heter ketos. I ketos ökar fettförbränningen avsevärd samt man kan gå miste mer fettmassa än före, fastän man fortfarande äter vanligt med energi.

Man kan gå loss på saker som kött, ägg, fisk, feta såser samt ovanjordgrönsaker och inte behöver räkna kalorier, men ändå gå ned till lagom kroppsmassa. Är man underviktig brukar man istället gå opp i kroppsmassa så dieten matchar allmän samt leder till att man hamnar på en hälsosam normalvikt. Viktminskningen består enbart av minskat fett.

Bli av med sockerbegäret

En annan bra bieffekt av att exkludera kolhydrater är att ett eventuellt sockerbegär alternativt – beroende försvinner. Det kan ta ett tag, allt från en vecka opp till en månad, men när man uppgått i stabil ketos slipper man dessa vidriga cravings som blir så fantastiskt starka när man följer en vanlig kalorireducerad diet (som egentligen är kontrollerad svält vilket kroppen genast bekämpar).

Man slipper gå sylten på LCHF, man äter 2-3 mål mat per dag tills man är lagom mätt, inte sprängfylld men absolut inte heller hungrig. För vissa kan detta vara svårt att jämföra, man antagligen har haft ett vridet förhållningssätt till mat och mättnad under många år, men bara man håller ut så hittar man snart balansen.

Slipp kalkylera kalorier – ät tills du blir mätt med LCHF

Man kan givetvis förena LCHF och kaloriräkning, särskilt om man blott har några estetiska kilon att bliva av med, men man får inte gå under 1200 kcal per dag och 70 % av energin man tillför kroppen ska vara fett, eljest kan kroppen gå in i svältläge samt försöka hålla kvar fettet istället för att med ro befria det ifrån sig.

En typisk LCHF-frukost består av bacon och ägg, alternativt en enorm laddning grekisk yoghurt med en aning nötter alternativt frön på. Vill man så kan man krydda sin yoghurt med någon av Aromhusets kalori- samt kolhydratsfria gräddaromer, de finns i smakerna blåbär, jordgubbe, melon, choklad och banan och gör yoghurten mer som en smarrig dessert än en frukost. För sötma kan man begagna sig av Stevia (lite besk lakritsbismak) eller Sucralose (absolut bäst i smaken – smkar socker för det är gjort av socker men 600 ggr sötare, droppflaska), som inte heller tillför kosten vare sig kalorier alternativt kolhydrater. Nämnda produkter från Aromhuset går att köpa på www.allt-fraktfritt.com.