LCHF för resten av livet?

LCHF – Bantningsmetoden som blir ett sätt att leva

De allra flesta som börjar med LCHF, vilket är en diet som går ut på att man äter minimalt med kolhydrater och samtidigt skruvar opp intaget av fett ganska mycket, gör det för att gå ned i vikt. När man äter en kost baserad på fettvävnad samt protein så måste kroppen på egen labb skapa bränsle till hjärnan och resten av kroppen. Utan kolhydrater får man ingen glukos som annars är vårt primära bränsle. Ketos heter det tillstånd -även kallat fettförbränningsläge – man hamnar i när kroppens primära bränsle är ketoner samt i ketos bränner man fett i ganska hög fart. Ju mer fett man får i sig, desto högre bli förbränningen.

När man kommit in i LCHF-tänket samt gjort den kolhydratfattiga maten till en bruk så ser man fler fördelar.

• Humöret blir jämnt samt orken mycket större, tack vare frånvaron av blodsockerdippar.
• Är man överviktig brukar man gå ner i vikt och är man underviktig så brukar man lägga på sig en aning.
• Man blir av med sötsug!
• Har man bekymmer med magen brukar dessa avta eller upphöra helt.
• De som lider av sockersjuka brukar kunna dra ner alternativt helt sluta med sina insulinsprutor (man ska emellertid alltid föra diskussion med sin läkare om man är diabetiker).
• Maten man äter är bastant och fullspäckad med nyttigheter, har man väl lärt sig göra LCHF-bröd, -pannkakor, -pizza, -sötsaker osv, så behöver man inte fattas någonting alls. Ofta rena lyxmaten – bara det godaste.

Gå ut och äta LCHF

När man ska gå ut samt äta alternativt blir bortbjuden på mat så kan det vara besvärligt att veta hur man ska planera. En erfaren LCHF:are känner till dock vad som brukar vara säkert och inte. En bit kött med grönsallad och fet sås brukar vara ett säkert kort. På pizzerian kan man beställa kebabtallrik utan pommes samt i korvkiosken skippar man fralla och puré samt lägger till skagenröra om de har. Alltemellanåt kanske man får i sig någon kolhydrat för mycket med har man LCHF som livsstil så ska man egentligen inte vara superstrikt.

Piffa till LCHF maten

När det innefattar dryck kan man alerta opp sitt vatten med en del kolsyra samt någon av Aromhusets kolhydratsfria bordsvattenaromer och den feta frukostyoghurten kan smaksättas med en aning vispgräddearom samt någon droppe Sucralose eller Stevia (som dock har en bismak medan Sukralose smakar precis som socker). Dessa små inslag gör dieten mycket roligare samt lyxigare. Mer Info HÄR

LCHF de första dagarna

I början kan det kännas både besvärligt samt fysiskt jobbigt att gå över från kolhydratbaserad kost till kolhydratreducerad alternativt -minimerad föda. Man drabbas av don som huvudvärk, trötthet, nedstämdhet, sötbegär samt muskelsvaghet. Detta kan hålla i sig i allt från tre dagar till en månad samt är väldigt ansträngande. När man väl slipper dessa omställningsbesvär så blir det dock tvärtom, man får jätte mycket energi, gott kynnen, en enkel känsla, energi ett färdigt sinne. Det är ketosen som ger dessa härliga effekter och man kan enkelt mäta om man är i ketosis med ketostix – finns fraktfritt på allt-fraktfritt.