Kan glukosamin häst göra att hästen blir mindre stel?

När en häst blir äldre så kan den precis som en människa drabbas av artros som yttrar sig som stelhet och värk i leder. Det finns hjälp mot artros också för hästar, och det är rätt normalt med kosttillskott som till exempel glukosamin häst som är till därför att smörja och lindra smärtan i den drabbade leden. Glukosaminet finns naturligt i ledvätskan och är betydelsefullt för broskets framställning. Men kan glukosamintillskott verkligen göra att hästen blir mindre stel eller är detta mest en hype?

Glukosamin häst mot artros

Vi vet idag att glukosaminfulfat kan bromsa artros. Det här är inga gissningar utan resultatet av flera skilda studier om glukosaminets verkan i kroppen. Ifall en häst har bekymmer med artros så kan det vara klokt att ge glukosamin häst därför att mildra problemen. Viktigt i sammanhanget är att vi inte talar om ett botemedel mot artrosen. Glukosaminet omvandlas till hyaluronsyra som smörjer lederna för kroppen tillverkar för lite glukosamin när hästen blir gammal.

Vill man ge glukosamin till häst så måste man förstå att det här inte kommer att bota artrosen och att det därmed kan vara så att man fortsatt har somliga bekymmer med stelhet även om man ser en lindrande effekt. Likaså att man fortsätta ge detta fodertillskott oupphörligen så hästen kan fylla på hyaluronsyra i lederna och inte har för lite ledvätska. Utan glykosamintilskott blir det återigen för lite ledvätska.

Vem tjänar på behandlingen?

När man vill behandla artros så är det förstås så att man är ute efter att bli av med värk och också att återfå smidighet. Med glukosaminfulfat, gärna kombinerat med msm, så kan man få en kraftfull effekt och se att hästen börjar röra på sig så som den gjorde flera år tidigare, men man måste alltid fråga sig om hästen verkligen tjänar på detta.

Det kan ju vara så att stelheten och ledproblemen beror på att hästen har blivit för gammal för den ansträngning som man utsätter den för. Emellanåt så får man förstå att en häst liksom en äldre person behöver anpassa livsstilen efter ålder. Då är det lämpligt att forma livsstilen efter hästen och ge glukosamin pulver endast för att hästen ska slippa lida och vara orörlig.

Om man ger hyaluronsyra häst, glukosaminpulver, msm samt andra tillskott, så bör syftet vara att stärka hästens vardag och inte att fortsatt få ut max av den. Med glukosaminsulfat, fysisk terapi och ett tempo som hästen orkar med så ger man den fortsatt hälsa, men man måhända får förstå att viss typ av träning samt tävling inte längre är aktuellt, med eller utan glukosamin häst!

När ska man börja?

Det finns de som anser att man så snart som man upptäcker ledbesvär hos hästen ska sätta in glukosaminsulfat som en del av kosten. Detta kan ha förebyggande effekt och helt klart hejda utvecklingen av artros men något som man måste undersöka är vad hästen egentligen lider av. Om man inte själv är veterinär så kan det här vara besvärligt att diagnostisera och det är viktigt att ta kunnig hjälp för att fastställa vad det är som orsakar hästens besvär med rörlighet. djurapoteket.

Köp bra glykosamin

Det är således bäst att börja med behandling med glukosamin häst då man med garanti vet att hästen har ledbesvär orsakade av artros. Om man väljer att ge glukosaminet i förebyggande syfte för att undfly ledbesvären så är det angeläget att man gör så med rätt dosering. Se grundligt på burken hur mycket glukosamin som verkligen finns i preparatet och håll ett öga på hur hästen reagerar på det nya fodertillskottet.