Hur använda sötningsmedel för att få perfekt söt smak på något nyttigt sätt?

Jättemånga kan aldrig ens ha i tanke sig något liv utan att ha möjlighet att söta.

Vill man inte gå upp i vikt finns det många olika alternativ att välja mellan idag. Ett sötningsmedel som är populärt är sackarin som man kan använda med gott samvete.

Tro icke att sackarin är det enda eller ens det effektivaste alternativen för sötning man kan välja emellan.

Redan på 1800-talet började sackarin att användas som sötningsmedel för kaffe och te istället för socker. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.

En bidragande orsak till att sackarin används flitigt av diabetiker. Sackarinets sötningseffekt på cirka 500 ggr mer är socker, är smått otrolig men tyvärr finns det en bismak av metall som inte uppskattas av alla.

Ett annat bra alternativ är Sukralos som sötningsmedel som smakar gott och har bara ett fåtal kalorier.

Sukralos kan hettas upp och används därför mycket till bakning då det också ger 500 ggr sötning. Sukralos är framställt av socker.vilket är orsaken till att det smakar socker. Ett medel som är lite svagare i sötningsgrad är cyklamat.Cyklamat ett samlingsnamn för olika salter som används som sötningsmedel och har runt 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.

Ett annat sötningsmedel som är mycket känt är aspartam som är uppbyggt av två olika aminosyror, nämligen fenylalanin och asparaginsyran. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.

Aspartam har ett problem, att det smakar kemiskt.

Det finns också medel som är naturliga och därmed mycket attraktiva

De senaste åren har det varit ganska mycket diskussioner om de articifiella sötningsmedlen, speciellt sackarin och Aspartam om eventuella bieffekter de kan ge för hälsan.

Många användare av olika sötningsmedel blev glada när Stevia – eller sötflockel som det också kallas – introducerades på öppna marknaden.
En variant av strösötningsmedel är Stevia´s sötströ som används snarligt strösocker fast är betydligt mycket nyttigare. Stevias sötströ ger en sötning ungefär 18 ggr vanligt socker.

Stevia har ett problem och det är att det har en lätt smak av lakrtits. Du kan finna en del andra Stevia sötmedel där tillverkarna har blandat i annat för att dölja denna smak med ännu sämre resultat.

Ett naturligt sötningsmedel är Erytritol som du annars hittar i äpplen och päron. Smakar och ser ut som socker. Smaken sägs vara nästbäst efter Sukralos.

Liksom Sukralos är Erytritol svårt att hitta i butiker men båda finns online både på prisad och allt-fraktfritt.se.

När du väljer och vrakar bland alla sötningsmedel kan det vara skönt att veta att bland de articifiella ska du stoppa i dig stora mängder innnan det kan anses vara skadligligt.

Om du inte gillar stevia och andra naturliga alternativ så kan du definitivt använda kända preparat som sackarin och sukralos. Vilken som ska bli din favorit får din egen smakupplevelse avgöra.