Hemmaframställning av Vin är boken som underlättar bryggningen

Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med massor av goda tips och råd.

Vin är en fantastisk ljuvlig dryck som kan avnjutas i många olika kontexter. Och olika sorter passar annorlunda bra till annorlunda mat o.s.v. Det medför att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett kraftfullt brinnande intresse för vin. Primärt att dricka vin, men givetvis också all form av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner framställer sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är förhållandevis lätt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de antar att det är för komplicerat. Det är viktigt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs aningen självtillit precis som inför allt annat vi tar för oss.

Flera ser hemmaframställning av vin som en roande hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det attraherande att man kan spara rätt så mycket slantar på att brygga eget vin.

Idag är det många vinexperter som arbetar med att oupphörligen förädla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Till exempel tillkommer oupphörligen åtskilliga nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Särskilt påverkar vissa nya jäsloc så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar också våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är även möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del nödvändig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör och en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är viktigt att följa det till punkt och pricka. Se även till att noga skriva ned allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo p.g.a. någon trivial miss. Därutöver bör all utrustning kontrolleras ordentlig före bruk. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.

För att få reda på mer kring allting som rör framställning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt många människor i närmare 30 år (den har utkommit i åtskilliga reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning och vinprovning.

Det bästa av allt är att boken bara finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig kostnadsfri som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen alternativt på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning. Den finns on-line hos allt-fraktfritt . se och hembryggning . se. Samt går bra att att låna helt gratis på biblioteken I form av en ebok.