Har du koll på vilka födoämnen som är tillåtna och inte enligt Atkinsmetoden?

Självfallet är det en styrka att den som börjar med Atkinsmetoden är rejält motiverad och disciplinerad. Naturligtvis finns det födoämnen som ska undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att dra ner på kolhydraterna, och speciellt dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett kraftigt reducerat intag av socker och också fiberfattiga produkter som innehåller mycket vitt mjöl.

Cirka 50-75% av kroppens energibehov ska komma från protein och fett och det resterande energibehovet från intag av kolhydrater.

En klar fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en utökad medvetenhet hos både konsumenter och producenter. Kanontips I mataffärerna finns således mer grovt bröd att finna, och sockerhalten i exempelvis yoghurt samt i juicer har blivit mindre. Födoämnen som består av mycket fibrer såsom grönsaker, frukt, linser, bönor samt spannmål är visserligen bra i begränsade mängder men bör reduceras i enlighet med Atkinsdieten. Det är viktigt att hålla koll dessa födoämnens olika GI-värden.

Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. Därför är det fördelaktigt att inta ändamålsenligt protein som framförallt finns i vilt kött, avokado samt fisk.