Folk har genom alla tider uppskattat maskerad

Det är väldigt många människor som ser fram emot att få gå på maskerad. Nu för tiden brukar människor klä ut sig till allehanda spännande. Det tycks som friheten vad gäller utklädnad har förändrats markant från förr i tiden. Man är mer innovativ och inte lika limiterad. Förr i tiden var även maskeradernas teman mer begränsade. Idag bestämmer vi oss ständigt för nya teman, och stundvis finns inget tema alls då festdeltagarna får klä ut sig till vad de vill.

Maskerad var en tillställning som man ägnade sig åt redan under forntiden. Det var delvis en festlig tillställning men maskeraden hade även syftet att skrämma iväg onda andar som kunde framkalla missöde i tillvaron. Man strävade efter att nyttja så otäcka masker som möjligt då man trodde att det skulle få bättre effekt. Maskeraden var som ett slags ritual där man dansade i häftiga rytmiska rörelser.

I många olika kulturer genom historien var det vanligt att placera masker över de dödas ansikten. Det skulle enligt sägnen bidra till att den döda skulle få färdas ostörd av onda demoner på sin färd till dödsriket.

maskeradklader

I gamla Romariket och i Grekland var det vanligt att befolkningen i förebyggande syfte hängde upp otäcka masker i träden i sina byar och städer. Också det skulle se till att befolkningen skyddades från onda makter, men också för att skydda sina fastigheter och ägor från olika typer av olyckor.

När maskeradtillfället med tiden blev allt mindre skrockfullt kvarstod festligheten dock. Det har alltid funnits personer som tilltalats av att kunna ge sig in i en annan identitet och karaktär. På en maskerad kan människor släppa loss i egenskap av en påhittad karaktär. Det har lett till att man fått mod att uppträda på ett sätt som man oftast inte gör för att förstärka karaktären man är utklädd till.

Man har kunnat utföra handlingar man inte behöver ta fullt ansvar för. Det finns exempel på i historien då människor inom olika samhällsklasser temporärt gått in i en roll inom en annan samhällsklass. I Venedig på medeltiden kunde fattiga och rika personer kunde byta kläder med varandra och varandras beteenden.

I våra dagar är Halloween ett väldigt populärt maskeradtillfälle. Det firas runt om i världen den 31:e oktober, inklusive i Sverige. Traditionen härstammar från Irland och Skottland, men den fick hastigt fäste i USA. Det berodde på att många irländska immigranter tog med sig traditionen dit under hungersnöden på 1800-talet. Sedan dess har Halloween frodats och har blivit något som man länge förknippat med USA.

Vanligtvis förknippas Halloween med att barnen klär ut sig spökliknande och strosar omkring i kvarteret där de bor och frågar grannarna om ”bus eller godis”. Får inte barnen godis så kan grannarna förvänta någon form av harmlöst rackartyg.

I Sverige har vi varit lite sega med att införa Halloween. Först under 1990-talet började vi fira högtiden och sedan dess har populariteten ökat markant. Det har märkts av hobbybutikernas sortiment av maskeradtillbehör, dräkter, masker, smink m.m. har ökat. När det därutöver börjar närma sig Halloween är det oftast hårt tryck i butikerna.

Människor klär därtill idag ut sig mer avancerat än någonsin. Klicka här nu för mer information. Maskerna och dräkterna är mer detaljerade och sminket som säljs är sådant som även används i professionella sammanhang. En bidragande faktor till att människor lägger ner mycket kraft på att klä ut sig är för vi inspireras mycket av det vi ser på film och TV. Det är också vanligt att det anordnas tävlingar på maskeraderna och den med bäst utklädnad vinner pris. Det utgör självfallet en extra sporre.