Finna formen med LCHF

Gå ner I kroppsmassa medans Du äter lyxmat och utan att hungra och vara vrålhungrig

Att gå hungrig är vidrigt och går totalt gentemot vår natur. Instinktivt vill vi äta när vi känner aptit samt att trycka dän hungerskänslor är enormt besvärligt samt plågsamt. Alltemellanåt klarar man det ett tag, men i de flesta fall trillar man ganska inom kort och då har hungern blivit en dylik vurm att man äter mer än man skulle hava gjort om man åt när man började beröra sig sylten. De allra flesta dieter som finns för att hjälpa folk att gå ned i kroppsmassa kräver att man klarar av att gå omätt, att man lyckas motstå sina instinktiva behov gång på gång. Det finns folk som klarar detta, men de är beklagligtvis få.

Det finns dock dieter som låter en förtära tills man är helt mätt, dessa brukar utesluta kolhydrater samt koncentrera på protein samt fett, alternativt bara äggviteämne. Denna typ av dieter har varit i ropet nu i flera år och får fler samt fler utövare. Några av dem heter LCHF, LCHP/Dukan och Atkins.

Bli av med sötsug

När man utesluter alternativt drastiskt drar ned på kolhydrater så händer en massa förändringar i kroppen. För det första måste kroppen finna ett alternativt bränsle till den glukos som genom kolhydrater eljest står för energin. Vad som händer är att kroppen istället själv måste producera ketoner, vilka tas från lagrade fettceller. Fettförbränningen ökar därmed avsevärd under en ketogen diet, som det kallas. Mer info: På denna sajten

När kroppen är i ketos händer en massa sköna saker för den som vill gå ner i kroppsmassa. Hungerskänslor minskar samt sötsug försvinner efter ett tag helt och hållet. Därjämte blir fettförbränningen högre så även om man äter en fullkomlig del så bränner man dän det snabbt.

Träning och LCHF

LCHF samt andra kolhydratreducerade dieter brukar kunna kritiseras ganska ofta. Ett populärt argument är att hjärnan slutar funka och att man inte kan prestera bra vid motion. Alldeles i början, när man absolut har lagt om sin diet från kolhydratspackad till kolhydratssnål, så kan man drabbas av både seghet i skallen samt muskelsvaghet.

Man kan känna sig less och få huvudvärk samt till och med bli deppig. Allt detta är dock övergående. Beroende på hurdan djupt fallen man var i kolhydratsträsket när man påbörjade LCHF-dieten kan tiden för dessa omställningsbesvär variera, det kan ta allt från ett litet antal dagar till flertal veckor men när omställningen väl är gjord upplever man nya höjder av energi, energi och tydlighet.

Två grupper i LCHF

Det finns ett par tydliga grenar i LCHF; de som medger vad som helst i kosten så länge det inte innehåller några kolhydrater; och de som förespråkar ren mat utan sötningsmedel, glutamat och smakessenser. Den första gruppen experimenterar med godis sötade med aspartam, stevia alternativt Sucralose (klart bäst, det enda som smakar som socker) och smaksatta med vaniljessens, kakao alternativt aromer från t ex Aromhuset.

Aromhuset är ett trade mark som säljer bordsvattenaromer i över 20 smaker, 4 kaffearomer samt 5 vispgräddearomer. Dessa kan användas till allt från bubbelvatten till grädde, yoghurt, fika samt andra varma och kalla drycker. De innehåller noll kolhydrater samt inget kalorier men mycket av aptitlig smak som man inte behöver sakna. De som sållar sig till den andra gruppen LCHF:are anser att LCHF är en hälsans diet och att själva grundidén med den förstörs om man innefattar en massa artificiella ämnen.