Erytritol

Erytritol – ett exceptionellt sockersubstitut

Kolhydratämnet erytritol finns naturligt i bland annat meloner, päron samt druvor. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska struktur har likheter med både socker och alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat genom urinen. Erytritol är följaktligen lämpligt för den som vill äta en lågkolhydratkost och undgå de onödiga kolhydraterna.

Erytritol produceras genom att svälla druvsocker. Genom att tillägga vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är fullkomligt naturlig.

Därjämte innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är utomordentligt i jämförelse med vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g.

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar förmedla en upplevelse av att tungan kan kännas kall. Det är dock en helt harmlös verkan som påminner om liknande kylande effekt som Xylitol och mentol äger.

Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Således passar erytritol mycket bra för diabetiker.

En tydlig styrka med erytritol Sötningsmedel är att kroppen behandlar ämnet på annat sätt än andra sockeralkoholer. Eftersom erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns kännedom om så tas den upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Eftersom andra sockeralkoholer är större blir de bara delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ner av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan medföra lös mage.

I enlighet med EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol finnas i förfriskning med tanke på att det finns en ökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Trots att Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet inbegripa samma lagstiftning.

Erytritol bör ej intas 3 år efter produktion ifall man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men egentligen har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under flera varierande varumärken. Bland annat som Strösöt genom Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som innehåller 500 gram. Strösöt passar perfekt åt bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma och dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därutöver som en antioxiant.