Dukan, Atkings, LCHF och andra kolhydratreducerade dieter

LCHF – Low Carb High Fat

”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets utövare när man pratar om LCHF som ett sätt att gå ned i kroppsmassa. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir En aning kolhydrater samt mycket fett. Igenom att drastiskt dra ned på intaget av kolhydrater så måste kroppen att alstra ketoner för att främst förse hjärna med näring, dessa skapas av fettceller. Efter ett litet antal dagar på LCHF hamnar man i ett tillstånd som heter ketos, vilket innebär att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i motsats till före då det var glukos (druvsocker).

När man äter enligt LCHF äter man lite kolhydrater och mycket fett samt gör dieten till ett sätt att leva som man är tänkt att annamma för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.

LCHP

LCHP liknar LCHF i det att man utesluter eller markant drar ner på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fett så fyller man på med protein. Denna diet används mycket av folk som tränar samt vill anlägga muskler, alternativt de som vill bliva av med underhudsfettet. LCHP går bra att köra under en speciell tid, men kroppen behöver fettvävnad för att använda som bränsle samt en mängd andra saker, så man ska inte utöva LCHP-diet allt för länge.

Dukan

Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan och innehåller fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man skall alltså äta mycket protein, men måttligt med fett samt kolhydrater. I första stadiet, som kallas för anfall, skall man bara förtära fettfritt protein. Saker som fisk, nötkött, kyckling samt ägg går bra (emellertid blott en äggula per dag!), medan det mesta annat försvinner. Strikt är det, men inledningen varar bara i 3-10 dagar.

Atkins

Atkins är en annan doktor som blivit rik på att dela med sig av sina tankar angående viktnedgång. Även här är det exakt kolhydraterna som ses som den största boven och precis som Dukandieten utgör Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft enormt genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.

Paleo/Stenålderskost

Paleodieten är ännu en version av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet just nu. Här ligger skärpan på att man äter ungefär så som våra förfäder under stenåldern till, dvs mycket kött samt grönsaker, en aning frukt, nötter samt bär men ingenting av fralla, potatis, makaroner osv, samt inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som genomförbart, utan tillsatser. Många menar att detta är den mest hälsosamma dieten man kan begagna sig av, medans andra anser att den inte är lika effektiv för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF alternativt Dukan. Vill Du veta mer Klicka Här

Piffa till lågkolhydratsmaten samt -drycken med smaker!

Gemensamt allmän dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi vanligt sett är bruk vid. I början kan man lida av omställningsbesvär såsom matthet huvudvärk och muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig inom kort vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) och blir snart piggare samt starkare än tidigare. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar och lider man av sockersjuka kan man tarva minimera sitt insulin, somliga avgår t o m totalt att använda insulin.

Den som anser det är tråkigt att bara dricka vatten kan krydda sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater och kalorier. Man kan också testa kaffearomerna samt gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter beställer man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer hem i brevlådan.

Den som inte vill avstå från alkohol kan mixa Pernod och Ouzo (som innehåller en massa socker) med Prestige essenser och Sucralose. Likörer går oxå att göra på essenser – även gräddlikör. Även. en god grogg går att blanda med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + kolsyrat vatten. Mycket godare än de äckliga Zero läsken man köper färdiga. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så avskyvärd – spriten förstärker därjämte den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset å andra sidan sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker samt smakar som socker – men är 600 ggr sötare.

Sprit är ett fröjd och en fröjd så inte alla kan eller vill avstå det för att gå ned i vikt. Man skall då veta följande: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst antal gram är viktminskning omöjlig), fettförbränning och spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker sprit går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen samt det ska förbrännas bort helt).

Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (ett par cl per timmar). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att efteråt förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit bira så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).

Torrt vin: (tillsätt några droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det passar) samt starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som gäller om man ska njuta av alkohol utan att inta för mycket kolhydrater.

Rödviner är nära nog alltid torra. Vitt vin från Alsace är genomgående alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget rödtjut kan man jäsa det total-torrt. Bra att veta om man är sugen på rödtjut.