Den svenska marknadens bästa algmedel


Klicka på bilden för mer info

På den svenska marknaden finns vad som kan liknas vid på tok för många algmedel att välja på. De flesta funkar på samma sätt; de hjälper på ett eller annat sätt till att få dän algväxt från någon form av area. Man kan nära nog säga att det finns lika många metoder för att föreslå gottgörelse med alger som det finns folk som har haft bekymmer med alger.

Ett av de vanligaste hemmakokade algmedlen är en blandning av miljövänligt diskmedel, av typen Yes eller dylikt, och vanligt ljummet vatten. Man tar sedan en skrubba samt skrubbar de områden på sitt hus som lider av ett algangrepp. I nio av tio fall brukar detta funka alldeles utmärkt. Det finns sedan starkare, kemikaliebaserade medel som kan användas. Dessa brukar mestadels kosta allt från 20 kronor per liter ända upp till många hundra kronor per liter. Man kan diskutera mycket vad skillnaden på alla dessa medel är när man kollar på relationen kostnad-fördel.

Det finns ett tips på ett bra och mycket billigt recept på algmedel. Normalt brukar den endaste substansen i algmedel vara bensaltensid som späs med vatten, detta kallas för bensalkonklorid. Anledningen varför inte många känner till detta beror på att tillverkarna mestadels använder ett annat namn för det, som exempelvis kvartär ammoniumförening eller N-Alkybensyldimetylammoniumklorid, vilket för gemene man låter på tok för avancerat för att man skall kunna mixa detta själv. Och det är precis detta som tillverkarna vill uppnå. Mer info: På denna sajten.

Vad är då bensaltensid?

Bensaltensid kan köpas på butelj i hög koncentration och sedan blandas ut. En liter 50% bensaltensid kan köpas för under 400 kronor från de flesta butiker som säljer kemiska produkter. Bensaltensiden kan sedan spädas till lägre koncentration för att användas som rengöring.

Om man kollar på de rengöringsmedel som innehåller bensaltensid som finns på marknaden brukar inblandningen av bensaltensid vara runt 8%. Vidare ges på bruksanvisningen att man bör späda denna blandning fem gånger, det vill säga 4+1 i proportionerna, således landar den slutliga blandningsshalten av bensaltensid på 1,6%.

Ett rengöringsmedel med bensalkonklorid med en blandning på 8% kan kosta allt mellan 50 ända opp till 200 kronor per liter. Om man själv mixar kan man alltså komma undan med en kostnad på inte mer än 13 kronor per liter när det är färdigblandat, om man räknar på vad en liter bensaltensid samt man späder det till strax över 30 liter rengöringsmedel. Detta rengöringsmedel kan sedan användas för att bekämpa alger, mögel, mossa samt lavar i alla utrymmen där de kan tänkas växa som duschrum, utrymme under hus samt andra utrymmen med bristfällig dränering.

Man kan till samt med använda bensaltensid som preventiv kemikalie i målarfärg. Man bör då mixa ca 2,5 ml 50%-ig bensaltensid per liter målarfärg och sedan måla som vanligt. Detta skänker ett beskydd mot algangrepp som varar många år och effektivt sätt kostar väldigt lite, framför allt göromål på somrarna.

Vad man dock skall vara försiktig med när man använder bensaltensid, samt alla andra kemikalier för den delen, är att man använder adekvat skyddsutrustning, det vill säga, skyddsglasögon, oömma plagg samt handskar samt att man hanterar den med största varsamhet så man inte spiller då det kan få förödande följder, till samt med algmedel kan vara farligt alltemellanåt.