Dags att starta med LCHF för viktkontroll samt hälsan?

LCHF – Low Carb Hight Fat – vad är det?

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ca En aning kolhydrater samt mycket fettrik kost. Detta är en ganska ny beteckning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ner i kroppsmassa. Det var dr. William Banting som först dokumenterade dieten samt gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han upptäckte att när folk minskade ner på socker, bira, bakverk och andra kolhydrater så tappade de i vikt väldigt snabbt. Klicka Här för mer infoLCHF-dieten i enlighet med Bantings bok glömdes bort under centrum av 1900-talet och man började fokusera på att istället ta bort allt fett ur kosten, vilket också funkar i teorin, men människor gick hungriga och föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.

Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna kvar. Man får äta sig mätt av mycket av goda livsmedel som är rika på protein samt – framför allt – fetthaltig mat. Det är ovant för människor som försökt gå ner i kroppsmassa fordom att plötsligt måste lägga till en massa feta rätter i sin mat, fettet som man fordom trott var den fina figurens värsta fiende!

Anledningen ligger i att om kroppen känner sig förvissad med vetskapen om att fettvävnad ständigt delas ut i stora mängder, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nära nog ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.

Proteinintaget skall vara på ca samma grad som man fordom också fått rekommenderat, möjligen något högre. En bra distribution ser ut ca såhär:

Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10

Detta gäller alltså för genomsnittlig LCHF, varken superstrikt alternativt en aning mer generös. Vilken grad man själv mår bra av att ligga på får man experimentera fram, men för att snabbt gå ned i kroppsmassa är det bra att förtära så en aning kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en enda kolhydrat under speciell tid för att maximera viktnedgången och fettförbränningen.

Äta gott med LCHF

I början kan det kännas tufft att avsäga sig livsmedel som tidigare fyllt ens måltider, som makaroner, ris, bröd, potatis, rotfrukter – och sötsaker förstås. Vad lägger man nu vid sidan om köttet? Samt hur ordnar man nu fredagsmys? Samt vad kan man inmundiga i själva verket?

I takt med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter samt nya recept, allt för att göra dieten så enkel som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, förtära LCHF-pasta och sjögräsnudlar, och njuta av tiramisu, cheesecake samt ett litet antal rutor mörk choklad alltemellanåt. Den som absolut undersöker möjligheterna inom LCHF behöver inte fattas någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.

När det innefattar dryck så är kolsyrat mineralvatten både gott och läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- samt kalorifria smakgivare till bubbelvatten – oavsett man handlat det från butik eller kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.

I Aromhusets urval finns också kaffearomer, gräddaromer och et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att krydda tjock yoghurt och vipsad grädde med och tillsammans med en eller två droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, helt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att anskaffa på www.allt-fraktfritt.com.