Akta dig för ID-kapning

En bedragare kan ha många annorlunda motiv till att stjäla någon annans identitet. Stundvis stjäls identiteter slumpartat, medan de andra gånger kapas efter noggranna kontroller om vad personen bakom identiteten har för tillgångar.

I boken finns en lång och bra checklista. ID-kapningsboken finns tillgänglig för lån som e-bok i biblioteken samt kan införskaffas på allt-fraktfritt.se. Klicka på bilden av boken för mer data.
Klicka här för ytterligare tips

ID-kapning baserad på utseende

När ID-kaparen vill nyttja din identitet därför att framställa “äkta” pass, körkort alternativt andra ID-handlingar, eller för att ägna sig åt människosmuggling, så grundar sig urvalet av offer till stor del på utseende. Ifall ditt utseende stämmer överens med utseendet på den människa som denna legitimation ska skapas åt så räcker det som motiv för dem att välja dig som offer för ID-kapning. Folk som utsätts för människosmuggling, så kallad human trafficking behöver “äkta” handlingar under falska/stulna identiteter. Det gäller dessutom för många olagliga migranter.

ID-kapning för falsk identifikation vid brott

När någon som man inte känner till, använder sig av ens identitet för att identifiera sig i olika situationer kan man väldigt enkelt råka väldigt illa ut. Brottshandlingar som begås kopplas till offret för ID-kapningen och bevisningen är vanligtvis svår att motsäga.

Med en stulen identitet kan man också vittna falskt vid rättegångar, lämna falska intyg och i flera annorlunda känsliga sammanhang utge sig för att vara den person vars identitet man stulit – som t ex vid uthämtning av försändelser alternativt för att komma åt personens barn.

ID-kapning för stöld

ID-kapning för stöld är sannolikt det vanligaste motivet för ID-kapning, personen som stjäl din identitet vill stjäla dina tillgångar på en lång rad annorlunda kreativa sätt. Det kan handla om kapning av ditt bankkonto, låntagning i ditt namn, beställning av varor i ditt namn osv. Här brukar ID-kaparna rikta in sig på folk som de på förhand vet alternativt misstänker har tillräckligt med finansiella tillgångar för att brottet ska löna sig. Dessa uppgifter hittar man lätt genom publika sajter som t ex ratsit.se, men också genom vittjning av post.

Ett övrigt sätt att förskingra pengar med hjälp av en kapad identitet är genom att sälja saker som inte existerar i den stulna identitetens namn. Personer med gamla, inaktiva konton på säljforum som eBay eller Tradera kan bli kapade och sedan är det fritt fram för ID-kaparen att “sälja varor” via kontot, med hjälp av dess meriter. När de beställda varorna uteblir, vilket sällan uppdagas förrän någon vecka/några veckor efter att den intet ont anande köparen genomfört betalningen till ID-kaparens bankkonto, så har ID-kaparen redan hunnit mottaga åtskilliga betalningar från annorlunda köpare, samt täcka över sina spår. Offren i en sådan härva är både den som får sin identitet stulen samt oskyldigt anklagas för brottet, och allihopa de konsumenter som handlar varor i god tro och får sina pengar stulna.

ID-kapning för hämnd

Ibland händer det att hämningslystna personer stjäl identiteter för att ge personen bakom identiteten dålig uppmärksamhet. Ett typiskt fall är när en man en gång hämtade bilder från sin ex-flickväns Facebookkonto för att därpå återanvända dessa i ett sammanhang på webben där hon erbjöds för prostitution.

ID-kapning “för skojs skull”

Vissa brottslingar agerar med motivet att det är “spännande”, “roligt” och ger en då och då beroendeframkallande adrenalinrush. Att stjäla identiteter är ett tämligen säkert brott (sett till hur många som faktiskt fälls) som skänker omedelbar tillfredsställelse.