Erytritol – ett exceptionellt sockersubstitut

Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron samt meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker och alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som exempelvis socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat via urinen. Erytritol är därför lämpligt för den som vill inta en lågkolhydratkost och undgå de onödiga kolhydraterna.

Erytritol framställs genom att svälla druvsocker. Genom att addera vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är fullständigt okonstlad.

Därjämte innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är utomordentligt i jämförelse med vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g. sötningsmedel och diarre

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt riskfri effekt som påminner om samma kylande effekt som Xylitol och mentol har.

Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Således passar erytritol ypperligt åt diabetiker.

En uppenbar fördel med erytritol är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns vetskap om så tas den upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de endast delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser och fettsyror, vilket kan medföra lös mage.

Enligt EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i förfriskning eftersom det finns en utökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Fastän Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så tvingas ämnet inbegripa samma lagstiftning.

Erytritol bör inte intas 3 år efter produktion om man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under många skilda varumärken. Bland annat som Strösöt genom Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som innehåller 500 gram. Strösöt passar perfekt för bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma samt dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar dessutom som en antioxiant.