Byt ut sockret mot erytritol

Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron samt meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, eftersom det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras följaktligen outnyttjat genom urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol produceras. När man tillsätter bakterier till druvsockret så sker skiftning och det blir erytritol, enligt en fullt okonstlad procedur.

Erytritol är väl lämpat till den som önskar äta en lågkolhydratkost och undslippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och funkar även som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medans typiskt socker består av 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk uppbyggnad som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan och USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol äger likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att leda till upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfull verkan och den påminner en del om samma kylande effekt som xylitol och mentol har.

Erytritol är särskilt lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen opåverkad.

Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin omfattning upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir bara delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare åt tjocktarmen där de bryts ned av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage. sötningsmedel kontra socker

En konstig omständighet kring erytritol är att ämnet inte får förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen typ av sockeralkohol får förekomma i dryck med tanke på att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Dessvärre faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer existerande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns olika varumärken som består av erytritol. Via Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som uppskattar bakning är strösöt perfekt. Alla godsaker som man tycker om att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare fast med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.