Triple Sec – liköressens

Den färglösa liköressensen Triple Sec har uppenbara inslag av citrus och apelsin vilket är en fröjd för smak och doft. Typiskt för Triple Sec är att den har en förhållandevis hög alkoholhalt i jämförelse med flera andra likörer. Triple Sec har en distinkt doft av sin sötma samt syrlighet tillsammans med en överlägsen nyans av citrusskal. Smaken används vanligtvis i olika drinkar, men kan stundtals ersättas av Cointreau.

Triple Sec finns även som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs utbud. För många är det otänkbart med sockerfri likör därför att sötman i likör är så markant och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en inkorrekt uppfattning.

Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns ett par goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket självklart är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar dessutom utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett bra sockersubstitut åt diabetiker.

Tvärtom från socker så utsöndras sukralos fort i kroppen utan att brytas ner. Sockernivån i kroppen hålls således på en jämn nivå när kroppen inte ges någon energitillförsel. Ytterligare en fördel är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Sukralos är ett konstgjort ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas stegvis i takt med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt inom EU. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Att blanda sin egen likör är både smidigt, simpelt och går fort. Flera som provat denna metod går sällan tillbaka till att handla färdiga likörer. Därjämte är sockerfri liköressens med smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.

Det otvivelaktigt ultimata är att mixa essensen ihop med okryddat brännvin som håller en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Vad gäller Triple Sec så kan man med fördel välja sprit med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte mixa essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att finna fullständigt fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i traditionell Triple Sec – likör. För övrigt går det bra att mixa essensen med vodka om man är ute efter en starkare likör.

När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en innehållslös flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att därnäst blanda i tre fjärdedelar med alkohol. Flaskan ska sedan skakas ordentligt. Vidare häller man i den kvarvarande mängden av spriten och skakar flaskan ytterligare en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det viktigt att låta smakerna förenas på bästa sätt. Därför ska flaskan få stå några dagar så att likören blir så god och smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är eller blandas i drinkar.

Vill man prova smaken utan att mixa en hel flaska går det bra att i en första omgång mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.