Cocorum – liköressens

Det har blivit dags för en världsnyhet i form av en sockerfri liköressens med smak av Cocorum från Gert Strand ABs sortiment.

Det är en essens som består av smak från både kokos och rom. Kokos är en smak som ger en exotisk smakupplevelse enligt många, och en klassisk likör med smak av kokos och rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare val åt bartendrar som önskade servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev raskt en populär likör och blev en självklar komponent i ett enormt antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från traditionell Malibu? Istället för att använda riktigt socker i essensen så är den framställd av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men ändå 600 ggr sötare. Det är ett konstgjort sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit successivt godkänt för användning runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för bruk inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett betydligt bättre alternativ för diabetiker. Det beror på att det utsöndras hastigt i kroppen utan att brytas ner. Det innebär att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå eftersom ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket innebär att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligtvis essensen med? Det rekommenderas att blanda den med brännvin som saknar kryddning och som äger en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Likör brukar dock ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går bra att blanda essensen med vodka om man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar ihop med sprit och skakar om ingående. När flaskan skakats häller man i den kvarvarande mängden alkohol och skakar om till dess allting har blandats redigt. När man har blandat klart en flaska är det betydelsefullt att smaken av brännvinet och essensen förenas på bästa sätt. För den skull bör blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer bestämt leda till i en oerhört smakrik och härlig likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, eller så använder man den till att blanda drinkar. Vill man först prova smaken av CocoRum och inte mixa en hel flaska så är det lämpligt att blanda 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som genererar 75 ml likör.

Den som ännu inte upptäckt hur smidigt och lätt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Flera fascineras över hur kvick processen är. Därjämte skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den medför ingen skillnad alls i sötma.