Saigonkanel och dess effekter på träning

Saigonkanel?

I Vietnam växer en sorts kanel med namnet Saigonkanel. Denna kanel, som ärvt sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt tämligen långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan närmare bestämt i höglandet i Vietnams centrala delar.

Vad skiljer Saigonkanel från annan kanel?

Kanel är inte så enkelt som man antar, det finns många olika arter av kanel och det som faktiskt är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi nyttjar för dagligt bruk. Ceylonkanel har mildare smak samt mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är vad vi kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel finner i våra butiker. Kassiakanel är starkare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, och ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är ännu mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel innehåller 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så utomordentliga effekter på vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel reducerar blodsockret är en av dess mest omtalade egenskaper – och Saigonkanel åstadkommer detta mest av samtliga kanelsorter. Personer med diabetes gynnas av ett dagligt intag av kanel och ligger man i riskzonen för att utveckla diabetes har man allting att vinna på att addera denna krydda i sin dagliga föda.

Vad kanelen åstadkommer är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som gör att vi lagrar fett istället för att bränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och detta beror just på att träning förhöjer insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga musklerna så vill man ju helst att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden såklart, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre begåvade personer som sprutar i sig insulin just för att främja sin muskeltillväxt. bantning järnbrist
På lång sikt är detta förödande för hälsan, men på kort sikt kan det skänka mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel höjer fettförbränningen, som tidigare nämnts, men samtidigt stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa får fördelar ur många perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel varje dag. Dessa effekter har länge sagts inte vara kompatibla, men vad gäller kanel verkar det faktiskt fungera exakt så. Då och då är de enklaste lösningarna de ultimata!

Var hittar man Saigonkanel?

I vanliga livsmedelsbutiker hittar man sällan Saigonkanel, än så länge. Denna superkanel väntas explodera i efterfrågan så raskt människor inser vilken kapacitet den har för så många skilda grupper av personer.

Idag kan man köpa Saigonkanel online, men kvaliteten kan skifta en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl funnit en trovärdig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.