Fettförbränningen kan ökas med hjälp av Saigonkanel

Saigonkanel – den lite mer exklusivare kanelen

I Vietnam odlas en kanel som är oerhört rik på arom och som har hälsofrämjande egenskaper – nämligen Saigonkanel som är tätt relaterad med Kassiakanel.

Låt oss begrunda begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi vanligen stöter på i matvarubutikerna, den är billig och förmögen på smak och doft. Den består av ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar även ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan om den intas i för rejäla doser.

Kassiakanel är den vanliga kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, och har ljusare kulör. En stång av Ceylonkanel är enbart rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.

Saigonkanel är på flera vis lik Kassiakanelen, men är samtidigt kraftfullare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Håller man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga dåliga hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att erhålla de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret är i balans. Det finns olika sätt att se till så att detta händer och den kroppsliga processen är mångfacetterad. Träning, intag av föda med lågt GI och dessutom fullständigt avstå ifrån kolhydrater är alla gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott tillstånd – och blodsockret under kontroll.

Ett annat sätt är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare och att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av flera enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, eller i frukostmålet, en superb början på dagen med tanke på att den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig lyckosam för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därför lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter såsom LCHF alternativt Atkins, så har Saigonkanelen fortfarande en mängd fördelaktiga kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man erhåller en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen innebär även att energi lättare lagras i muskelmassan, ungefär på samma vis som insulinet åstadkommer när man tränar och intar kaloririk föda.

Dosering av Saigonkanel

Det är betydelsefullt att man har koll på vad man sätter i sig – samt i vilken mängd. Det gäller allt man äter, så även kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som skänker alla dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är likaså rikt på kumarin, som inte är lika hälsosamt, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.

Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel ska intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som övre gräns. Tydliga effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter oerhört små doser, så man bör prova sig fram för att finna en dos som passar en.