Addera Saigonkanel till din LCHF-diet

Ett relativt hett ämne för de som ägnar sig åt lågkolhydratsdieter är hur Saigonkanel har optimerat vägen för ett tillstånd i ketos.

Vad är LCHF?

LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft enormt genomslag i Sverige framför allt, men även i resten av världen. Denna diet inleds vanligtvis av människor som vill gå ner i vikt, men är gynnsam även för människor som vill gå upp i vikt, som har problem med blodsockerbalansen eller med sockerberoende yoga bantning
.

Egentligen mår samtliga bra av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en grundlig och oberoende analys. Man förmodar då att antalet LCHF:are kommer att bli ännu fler och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.

Det finns oerhört många skilda tappningar av LCHF, vissa kör LCHF OCH enbart naturliga råvaror, samtidigt som andra gärna gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar ganska mycket mellan skilda LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man äta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater dagligen? Eller möjligtvis ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett mycket svårt mål att nå, då får man leva på rent fett samt protein – dvs. inga grönsaker. En femprocentsgräns är generell bland de som önskar gå ner i vikt raskt och effektivt, men också här ges väldigt lite plats för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som äter upp mot 50 gram kolhydrater per dag, så kallade liberala LCHF:are.

Vad som förenar alla dessa är en föreställning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater och att ketos är ett läge man gärna låter kroppen gå in i.

Vad är ketos?

Ketos är det tillstånd man försätts i när glukosen upphör i blodet. För att underhålla den med energi tvingas kroppen bilda ketoner och dessa föredrar att fånga energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen är i ketos, dvs. när den intar rejält med fett och protein och väldigt få kolhydrater, så bränner den kroppsfettet i betydligt högre omfattning än annars.

Det finns de som inte riktigt uppnår ketos, hur mycket de än anstränger sig för att exkludera kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som nyligen visat sig är att denna kategori personer verkar slungas in i ketos om de adderar kanel till sin dagliga föda. Saigonkanel har dessutom visat sig ge definitivt störst effekt.

Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna

I det centrala Vietnams begsområden växer Saigonkanel. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi i regel finner i livsmedelsbutikerna. Den är tämligen kraftfull, men inte tillnärmelsevis så stark som Saigonkanel. Lite Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen påbörjas ordentligt.

Vad har Saigonkanelen för positiva effekter vid en LCHF-diet

Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och också här är just Saigonkanel överlägsen. Genom att kanelen dämpar utsöndringen av insulin, som arbetar för att lagra energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent läge. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge effekt, men man kan äta 4 gram Saigonkanel per dag utan att riskera att drabbas av några farliga bieffekter.