Vad innebär mikrobiell påväxt och finns det något effektivt sätt att bli av med det?

Emellanåt växer det organismer som inte är synliga för blotta ögat, vilket kallas för mikrobiell påväxt. Det är således ett annat ord för mögel, innan det har börjat synas som hårigt ludd alternativt svarta prickar på hela väggen. Mögel trivs där det är fuktigt, som exempelvis i oisolerade källare samt vindar. Mögel älskar dessutom att växa sig stora och luddiga i badrum alternativt på gamla matrester.

Mögliga matrester är enkelt att förvalta, det är endast att slänga det, helst i en kompost där det gör nytta. Värre ställt är det ifall man drabbas av mögel och andra mikrobiella påväxter i badrummet. Det är troligen ingen som tycker att det är fräscht att placera sig i duschen, eller ta ett skönt bad ifall väggarna hotar med att äta upp en samt utrymmet stinker av dålig lukt.

Vad ska man då tänka på för att undvika mikrobiell påväxt och spridningen av mögel? Först och främst är det bra att veta var de helst växer, vilket redan nämnts, nämligen där det finns gott om fukt. Tyvärr försvinner inte mögel och andra mikroorganismer som genom ett trollslag om man torkar ut utrymmena som är angripna. Det förhindrar å andra sidan att det tillväxer och efterhand kommer det även att gå tillbaka, men det tar tid. Påväxt kan inte växa på positivt laddade ytor, det är en bra ide att bearbeta alla material med hjälp av Tvärstopp – helst redan i ett nytt hus.

För att bli av med mögel krävs relativt drastiska åtgärder. Man bör helst komma igång med att utröna hur stora delar, och vilka, som är angripna. Ett mögelangripet utrymme luktar ofta, men inte ständigt, illa. Lukten kan lättast beskrivas som unken och ofräsch – har man en gång luktat på mögel så kommer man för alltid känna till hur den lukten känns. Det kan även finnas synliga fuktskador över väggar, golv, tak samt möbler, beroende på omfattningen.

Fuktskador kan te sig på diverse sätt; missfärgningar i tapeter samt bubblor i mattor är vanliga tecken. Mögel behöver inte jämt synas med detsamma på ytan. I till exempel ett badrum där man städar utförligt, har en knappt synlig spricka i väggens kakel lett till att fukt kommer in innanför. Mögel tillväxer redigt innan man blir varse om det, då genom att det finns en dålig lukt i badrummet.

Hur blir man då av med mikrobiella påväxter, så som till exempel mögel? Det mest drastiska samt bästa sättet är att ta bort allting som är mögelangripet och ersätta med nytt material, som därefter skyddas med Tvärstopp. Detta kan dock visa sig inte bara svårt, utan kanske rent omöjligt i somliga fall. Då kan man ta till andra metoder, till exempel sanering genom Fulstopp mögeldödande medel som stryks över ytan. Om det är besvärligt att nå källan till möglet kan man ha nytta av så kallad fogging.

Fogging är en metod där man värmer upp samt förångar ett ämne som verkar avdödande på mikrober. Ämnet kommer då att befinna sig i små droppar att de kan tränga in i skrymslen som annars skulle vara mycket svåra att rengöra. Man ska dock undvika att vistas i rummet medan fogging sker eftersom ämnena ofta är giftiga.

När man har mögelsanerat och åtgärdat fuktproblemen kommer det bli betydligt svårare för mikrober att växa till sig. En ren samt torr miljö är det ultimata vapnet för att hålla borta mikrobiell påväxt. Länk till ytterligare detaljer