Vad funkar bäst av Järnvitriol samt tjärvitriol?

Hur bör det trä man använder vid exempelvis ett husbygge användas? Flertal väljer att bearbeta med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat samt vatten. Men det finns också tjärvitriol som kan komma med somliga fördelar.

järnsulfat mot sniglar

En vacker färg på fasaden med järnvitriol fasad

Det är precis det där med färgen som får många att välja att vårda träfasaden med järnvitriol. I själva verket så kan man använda sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara klokt att köpa en säck eller dunk som är speciellt till för väggarna med tanke på att man behöver få korrekt järnsulfat dosering för träet.

Det som sker när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att variera i färg och bli en aning gråaktiga eller bruna. Exakt hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet samt hur föråldrat det är. Man brukar råda att behandla träpanelerna innan de monteras på väggen för bästa resultat.

Innan man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara förståndigt att prova på en fristående bit av samma virke. På så vis så vet man exakt vilken ton man kommer att erhålla. Det blir ju en aning komplicerat att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man kanske måla om det inte blir en bra färgton.

Ifall man vill få mer än förtjusande kulör på huset

Men nu är det förstås så att flera vill få mer än förtjusande färg på huset. Med järnvitriolen så får man föga mer än färgen. Den kommer inte att beskydda träet mot väder samt vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som även färgar men som samtidigt skänker ett visst beskydd.

En del tycker att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att olja efter behandling för att få ett bättre skydd. Man kan få lite olika svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer ej att hedra järnvitriolen till skyarna av förståelig orsak så det gäller att tänka till själv före man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget och tidsplan

Det ska nämnas att järnvitriolen är billig, till exempel på allt-fraktfritt.se. Detta är en produkt som man kan blanda själv och som man kan använda på så flera annorlunda sätt därhemma. Beroende på ifall man ska behandla med järnvitriol fasad själv alternativt om man betalar någon annan för att göra jobbet så kan det hela kosta lite olika. Få reda på mer här mossa gräsmatta.

Det är angeläget att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material som stenar, plattor och annat som kan finnas omkring fasaden.

Täck över allt före målning. Den som är osäker kan så klart leja extern hjälp.