Mossrivare till mossa I gräsmattan?

I kampen mot mossan så kan man slutligen vara med om att man vill ta till precis vad som helst. Men ska man betala för en mossrivare och gå omkring på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan funka riktigt bra med en mossrivare men det är inte säkert att detta blir den bästa metoden och särskilt inte ifall den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

mossa i gräsmattan vad göra

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flertal att kora bort rivaren är att den minsann kan leda till mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som fullständigt undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren och krattning som onödigt arbete.

När man river upp mossan så kommer man utbreda ut sticklingar av mossa som kan leda till mer mossväxt. Tillfälligt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt grepp och sprida mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att riva upp mossan ska man blanda järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar innan så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser inte bra ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man ska tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs samt områden som man måste sköta samt laga för att det icke ska uppstå fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det dåligt ut och om man inte jobbar på rätt sätt med gödsel och nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt ful ut under många säsongen framöver. Klicka Här och nu för mer information mossa i gräsmattan.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Ifall du tycker att det där med mossrivning verkar vara onödigt arbete så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI alternativt själv sammansätta järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat och vatten som kommer att döda mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset. Därefter så kan du gödsla samt placera fler gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är detsamma, är att man dödar mossan och att man därpå skapar en miljö i marken som är bättre för gräset men sämre för mossan. Mer näring samt mer gräs är ett effektivt sätt att mota bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du förvissad på att ha rätt pH för en perfekt gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är även bra för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår fint av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du således vattna med järnsulfat två gånger per år för att till fullo av med mossan.

Koppla ihop mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte förena rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är ifall det kommer att göra så högrest skillnad då det viktigaste är att få död på mossan och att sedan se till att bilda en miljö som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns självklart de som anser att det är kul att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man så klart fortskrida med detta. Men sanningen är egentligen ändå den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, korrekt skötsel, och lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

På allt-farktfritt.se finns ett brett sortiment av dessa produkter.