Mögel i badrum

Badrum kan efter en tids användande angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår samlas tvålrester samt hudavlagringar. Det är här möglet trivs och växer. I mjukfogar mellan badkar eller dusch och vägg frodas mögel om det får vara en aning fuktigt och orört. En annan orsak till varför mögel gillar just badrum är för att det utöver fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och därmed kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kallt.

Mögel i Badrum

Det vanligaste möglet som förekommer i badrum är svartmögel. Det skapar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel innebär ingen stor hälsorisk och kan oftast lätt tvättas bort från kakel samt fogar.

Mögel i badrum uppstår lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten och fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna alternativt under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer också mögelproblemet att återvända snart igen trots att man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte jämt enkelt att upptäcka. En del mögel, exempelvis svartmögel växer självklart på synliga platser så som fogar och liknande, andra för med sig dålig lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått fäste innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större upprustning än bara att byta kakel.

Ifall man anar att man har drabbats av mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta assistans av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan påträffa mögel där en människonäsa inte räcker till. Man ska helst väcka misstankar om mögel om man har fuktskador i golv och väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar alternativt att färgen flagnar. Vill ni veta detaljer Klicka Här

Det första man ska tänka på när man behandlar mögel är att eliminera källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det ultimata sättet att få undan mögel är att helt avlägsna det angripna materialet och ersätta det med nytt och torrt material. Ifall det inte är genomförbart kan man rengöra med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller illa lukt. Vid sanering av mögel bör man även se till att torka ut hela utrymmet, oavsett om man installerar nytt material eller om man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa effekt. När man har tagit bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Detta gör man genom att fixa en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man bör även installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna bearbeta ytorna med Tvärstopp.

För att undfly fuktskador samt mögel ska man se till så att badrummet är fräscht, det innebär frekvent städning under badkar och i alla skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett fräscht badrum så minskar risken för mögel markant!