Mögel i badrum – ett typiskt bekymmer

Att drabbas av mögel i badrummet är ett ganska typiskt bekymmer. Det har sin bas i att alltsammans som mögel vill ha för att växa nästan jämt finns i ett fullkomligt typiskt badrum, ifall det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer helst till sig i olika skrymslen och vrår, där städningen kanske inte ständigt är den mest grundliga. Följaktligen är badrum, liksom odugligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen för mögel.

I badrum förekommer det även vanligtvis gott om hudavlagringar och tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel tycker om att inta. Vanligtvis känner man en dålig lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast förklara lukten som unken och att ifall man någonsin har känt den så vet man precis vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet gärna över kakel eller liknande släta material, alternativt i fogarna, utöver i alla skrymslen och vrån. Man kan se mögel som små svarta prickar, så kallat svartmögel. Detta kan vara någorlunda svårt att få bort, eftersom fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på. Vill veta mer Klicka Här

För att få bort små mögelfläckar på kakel och i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel alternativt något annat rengöringsmedel och gnugga noggrant över fläckarna. Avsluta med ättika för att hindra att möglet återvänder med detsamma. Man kan även använda sig av klorin, men ge akt på att det är väldigt miljöfarligt! Det dödar dock av möglet rejält.

Ifall man har stora problem med mögel i sitt badrum så ska man fundera på varför och fixa eventuella bristande ventilationer eller dylikt samtidigt som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det direkt. Man bör dessutom se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet leta sig in i väggen och ges grepp där man inte lätt kan undanröja det.

Det absolut bästa sättet att bli av med mögel är att avlägsna de angripna delarna och ersätta det med nytt material. Det tar inte bara hand om själva mögelsvampen utan dessutom de hälsovådliga sporerna och gaserna som mögel avger, vilka ger både bristfällig lukt och kan orsaka irritation och symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan ske på andra sätt också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en särskild apparat som hettar upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att tränga in i material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man endast stryker på ett likadant medel. Man ska helst inte vistas i rummet när man utför sanering på det sätt med tanke på att ångorna ofta är giftiga även för både människor och djur, inte enbart mögel.

Just när det gäller badrum är det viktigt att man håller rent för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är därför en bra idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, också under badkaret. Alla ytor skyddas med hjälp av Fulstopp eller ännu hellre med hjälp av Tvärstopp. Rent och god lufttillförsel är således fundamental för att slippa mögel i badrum.