Mögel i badrum

Mögel i badrum är ett vanligt bekymmer. Det har att göra med att badrum är en av de absolut bästa platserna för mögel och övrig mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett typiskt badrum finns det vanligtvis gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan göras lång.

Badrum är dessutom ofta varma och fuktiga, då de används just till att ta varma duschar samt bad. Mögel trivs utomordentlig i en miljö där det förekommer fukt. Sist men inte minst förekommer det även gott om mat för möglet i ett typiskt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena och vrårna.

Vanligtvis uppträder mögel till en början som en illa lukt. Det luktar unket och avskyvärt. Detta kan uppkomma innan möglet faktiskt blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga lukten utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Om en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet få lättare att växa. Det kan hända om man har ett dåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar och vädra efter att man har tagit en dusch alternativt ett bad. Kondens och fukt blir då kvar och försvinner långsamt.

Ifall man dessutom har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel alternativt fogar så kan det resultera i att fukt och mögel tar sig in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan tvätta hur mycket man önskar, för när man väl tar undan kaklet kommer det finnas en hel koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på problemet med mögel? Det främsta man ska uträtta är att undersöka var möglet finns. Ifall man misstänker att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta hjälp av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialist på att reagera samt markera på lukt som kommer av mögel.

För att bli kvitt möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man tar bort allt befintligt angripet material och byter ut det. Det är då angeläget att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig minsann inte är helt sällan förekommande anledning till mögel.

Om man inte kan eller vill avlägsna det angripna materialet kan det räcka med att man tvättar med mögeldödande medel. Är det föga mögel, utan endast några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel alternativt något annat rengöringsmedel för att avlägsna möglet. Sedan tar man och torkar av kaklet med ättika. Dessa metoder tar dock enbart död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Ibland är även fläckarna oerhört svåra att få bort. Fulstopp

Oavsett om man har mycket eller en aning mögel i sitt badrum när man blir varse om det är det angeläget att se över anledningarna och undanröja risken för att få mögel återigen. Det ska finnas god ventilation i badrummet. Det måste också vara rent och städas frekvent, i alla skrymslen och vrår så att möglet inte kan ges fäste igen. Man lägger på Tvärstopp alternativt Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller således att hålla det fräscht och torrt för att undgå mögel i badrum.