Med mossor i trädgården så kan det bli mycket arbete till våren

Även om mossa I vissa avseenden kan vara vacker så får den gärna inte finnas I våra trädgårdar.

Nu är det emellertid rätt normalt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset och på andra platser i trädgården och därmed så är det viktigt att betänka på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

bred spridarbom till vattenkanna

Ska man ta bort mossor eller låta de bli kvar i trädgården?

För massor så är det alldeles självfallet att man ska avlägsna mossor som får fäste i trädgården. Dessa må vara mjuka att beträda men vill man ha fint gräs så måste man avlägsna mossa. Detta gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att förespråka eftersom det här är ett naturligt medel, ger gräsmattan näring och påverkar gräset på ett bra sätt.

Man kan förstås även arbeta med moss-riv men ifall man inte börjar med att först döda mossan med järnsulfat, alternativt järnvitriol som det också kallas för, så kan det vara svårt att vinna mot mossväxten. Man tvingas döda mossan först före mossrivning, annars sprider man enbart den.

Vill du ha ett fint gräs så ska du eliminera mossorna, men ifall du föredrar en naturtomt så är det ju blott att låta mossa och lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en bit av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten och tak

Mossan sätter sig inte enbart i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar och andra platser där stenarna långsamt men säkert täcks av ett grönt alternativt brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan påverka vissa ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp alternativt Bensaltensid istället. Klicka Här för mer detaljer weibulls.

Då man ska bearbeta andra delar av trädgården samt utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger alternativt Fulstopp är måhända det ultimata. Järnsulfat tak mår bra av kommer självklart i förpackningar som är tänkta för den här typen av behandling.

Även ifall de olika mossmedlena innehåller detsamma, alltså järnvitriol och vatten, så kan de ha lite annorlunda utformning. Med tanke på detta så är det smart att välja en produkt som är tänkt för den yta som ska behandlas och att man använder sig av rätt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, för att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska dän så kan man få en massa arbete beroende på den förfaringssätt som man väljer. Det kan bli tungt att riva mossa och har man en ohanterlig vattenkanna så är det heller inte så bekvämt att fördela järnsulfat samt vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att inhandla billigt samt 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred samt passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat hastigt.

Samt en än smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen och sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet samt vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att behandla på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk även på att förbereda arbetet på rätt sätt. Tänk på att använda skyddsglasögon under behandlingen.