Med bra takrengöring så håller man taket samt huset friskt längre

Takrengöring behöver inte nödvändigtvis vara svårt. Men man tvingas förvalta taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så angeläget att hålla fräscht på taket är att mossbeväxt samt gamla löv kan medföra att taket skadas och tar in vatten. Det här kan leda till betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Kunnig takrengöring alternativt amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man städa själv alternativt hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror självklart på hur mycket tid man har över till den här typen av jobb. Men det kan vara bra att känna till att man rentav kan komma långt med lite Bensaltensid alternativt Fulstopp samt en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att processa gräset med kan man även ibland (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) nyttja på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett detsamma som det man finner för behandling av mossa i gräset. Men det tar icke annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör å andra sidan Fulstopp och Bensaltensid.

Handla en dunk tak gti som du kan koppla vatten till alternativt handla en ejektordunk samt mixa själv bensaltensid och vatten för att sprida på taket. Tegelplattor kan få en annan färgton av järnsulfatet, men det här är icke så pass att man kommer att fundera mycket på det. Mossan har ju ändå ändrat färgen så det är knappt så att man med tvätt kommer att återgå till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit ovan marken med blandningen som man vill sprida på taket. Det här innebär förstås en del faror och man ska fundera på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det sedan är dags för högtryckstvätt så tvingas man även tänka på hur man sprayar dän den döda mossan och annat smuts. Om man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man framkalla vattenskador på taket och det är ju inte så bra. För den skull låter många mossa och påväxt regna bort.

Tänk på att skaffa bra utrustning så att du kan jobba säkert både då du sprider ut Bensaltensid eller Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och tillika handskar och skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt alla håll.

Hur ofta ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan igen. Om man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så måhända man inte ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får grund. Ofta varar en behandling över 4 år utan ny påväxt. Mer tips: På den här sajten järnvitriol inomhus.

Man kan ju inte yttra att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta samt tak då man möjligtvis har en enorm tomt och ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt ifall man planerar in takrengöring samt taktvätt en dag då man likväl är ute och jobbar med järnsulfaten därför att på så vis spara tid.