Diverse medel lämpade åt mögeltvätt

Det förekommer diverse preparat som man kan nyttja vid mögeltvätt. Listan kan göras lång över olika mer eller mindre dyra medel. Vad är skillnaden mellan dem och är det dyra medlet alltid det bästa?

Mögel ska man aldrig tolerera i sitt hus, då det kan bli farligt för de som bor där. Hur kraftigt mögel påverkar människor är annorlunda, bland annat är vanliga symptom vid mögelangrepp snuva, hosta, nysningar, upprepade infektioner, irriterad hud, eksem, huvudvärk, yrsel och onormal matthet. Ofta lider flera personer i huset på samma gång av liknande symptom.

För att mögel och annan mikrobiell påväxt ska tillväxa är det viktigt att det finns en del gynnsamma faktorer. Den viktigaste är fukt. Ju fuktigare desto snabbare växer sig möglet stort. Andra viktiga saker är föda, vilket i stort sett innebär något organiskt och kan utgöra allting från träplankor till en halväten pizza.

För att svampar ska expandera snabbt behöver det vara en behaglig temperatur, vilket för de flesta mögel är någonstans strax över normal rumstemperatur, det vill säga mellan 20-25 grader. Och så behöver möglet tid på sig att utöka. Ju gynnsammare de tre övriga faktorerna – fukt, föda och temperatur – är, desto kortare tid tar det för möglet att växa.

Man kan identifiera mögel på lite skilda sätt, bland annat är det relativt typiskt att möglet ger ifrån sig en dålig lukt, att det kanske växer delvis synligt och att man börjar få något alternativt några av ovan nämnda symptom. Det är inte varje gång lätt att härleda upprepade förkylningar till mögel, heller är det inte alla gånger lätt att känna lukten av mögel, särskilt inte i ett utrymme där man vistas mycket, så som sitt hem.

Det är betydelsefullt att man tar reda på exakt hur stora delar av huset som har blivit angripet, vilka material det rör sig om och så vidare. Det har att göra med hur stor sanering huset måste genomgå. Vanligtvis blir fasaden mögelangripen till följd av fukt, väder och vind. Det är viktigt att man håller huset rent, också på utsidan.

Att rengöra fasaden kan kort bidra om den har blivit angripen av mögel och alger. Mestadels kommer dock svamp och alger tillbaka efter ett år eller så. Dessvärre spelar det ingen större roll vilket preparat man nyttjar. Tester visar att det fungerar lika bra med helt vanligt handdiskmedel som med dyra mögeltvättmedel.

En god sak att fundera på om man har fått mögelväxt på fasaden är att rengöra noga med valt rengöringsmedel, låta torka och sedan måla med en bra färg. Det verkar skydda huset långt mycket bättre än att endast tvätta med hjälp av mögeltvätt och därpå inte måla om. Det är dock viktigt att man väljer en bra färg.

När man tittar på mögeltvättmedel ska man tänka sig för både en samt två gånger – se till så att tvättmedlet är miljövänligt. Har man påväxt i sitt badrum, på kakel samt i kakelfogare, kan det vara inbjudande att använda sig av klorin. Det är inte enbart dåligt för miljön, klorin funkar inte speciellt bra som mögeldödande medel. Istället kan man använda en blandning av vatten och antingen bikarbonat alternativt vittvinsvinäger. Mer detaljer: På denna sajten

Det finns dock ett medel för mögeltvätt som slår det mesta och det är Fulstopp.