Att renovera – saker att tänka på

Om man inte är väl förberedd inför renoveringen av ett hus kan det lätt sluta i en mardröm. Det kan vara något som man har längtat efter att få uträtta, men också resultatet av en obehaglig överraskning. Det är jämt bättre att renovera av egen fri vilja än att vara tvungen till det p.g.a. exempelvis mögel alternativt annan mikrobiell påväxt.

Det främsta man ska fundera på när man ska renovera sitt hus är hur mycket man kan och är redo att utföra personligen. Hur lång tid får det ta? Hur stor del av huset ska renoveras? Att renovera hus kan betyda allting från att måla och tapetsera om till att praktiskt taget riva ur hela insidan av huset och byta ut det. Det är alltså enorma skillnader renoveringar emellan.

På senare år har gör-det-själv kulturen fått ett allt större genomslag. Det blommar upp allt fler byggföretag som säljer allt från hammare och spik till avancerade golvslipar – allt därför att den händige ska kunna bygga sitt drömhus.

Oavsett vad man ska utföra för renovering krävs det material i olika mängd samt prisklass. Det behövs även verktyg. En god idé är att ha en aning is i magen när det handlar om material – ifall man ser renoveringen som en fortskridande hobby kan man ta det lite lugnt med att hitta de perfekta beslagen eller den rätta nyansen på sitt kakel i ens badrum till rätt priser.

Vad gäller verktyg så är det bra att tänka på vad man faktiskt behöver införskaffa och vad man kan vara utan. En del arbetsredskap kan man alltid ha nytta av senare, men de är faktiskt inte så otaliga som byggföretagarnas reklamer vill påstå. Att köpa det som man dessutom efteråt kan ha användbarhet av är bra för att undvika en ocean av prylar som aldrig nyttjas.

Somliga företag hyr dessutom ut maskiner som annars skulle vara oerhört dyra att handla, och som är alldeles för bra för att vara utan under själva arbetet. Det är följaktligen betydelsefullt att man tänker till innan man drar igång med renoveringen, för att slippa onödiga utgifter samt spill av tid. Att bygga om och överhuvudtaget uträtta jobb i sitt hus tar ofta lite längre tid än vad man har räknat med, speciellt om man ger sig in på saker som man måhända inte har fullständigt hundra koll på.

Det är bra att ha tidsfristen i beaktande redan innan man börjar därför att det annars kan sluta med att man får ett halvfärdigt badrum som inte fungerar som det ska och är sönderstressad för att det som började som en hobby har börjat ta upp all vaken tid. Även de vackraste renoveringar är inte värda att må dåligt över – man kan anlita hantverkare. Läs mer här

När man renoverar utrymmen p.g.a. fukt samt mögel är det viktigt att man ser till så att ventilationen blir bra, eftersom möglet annars snabbt kommer tillbaka. Mögelsanering som slutar med renovering är det mest effektiva sättet att helt bli av med möglet. Därpå skydda mot ny påväxt med Tvärstopp alternativt Fulstopp.Det är dock vanligtvis mycket dyrt, men vid riktigt allvarliga fall kan man få bidrag för att renovera och sanera.