Att måla hus – saker att tänka på

Det är inte alltid helt enkelt att måla hus trots att det kan verka så. Det är ett par saker man ska fundera på när man inser att det är dags att måla om huset, igen. Valet av inte bara färg utan framför allt färgkvalitet är självfallet det viktigaste. Lägg därtill hur man målar samt förarbete, så blir husmålningen inte något man utför i en handvändning. Men om man till det lägger till hur utomordentligt vackert ett nymålat hus är, så är det närapå jämt värt mödan.

Färg till fasadmålning består av två saker, pigment och bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja alternativt vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt alternativt syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller också tillsatser, så som gift mot mögel, dels därför att undvika mögel i färgburken, dels därför att undvika det på den målade fasaden. Tidigare var det mycket typiskt med giftmängder i färgen, men efter strängare regler har det lett till att färgen har blivit relativt fri från gifter.

Giftfri färg är väldigt lovvärt, men dessvärre leder det vanligtvis till att svartmögel och alger så småningom ges grepp i fasaden som får de karakteristiska svarta mindre prickarna. Detta kan uppträda efter endast ett par månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna samt möglet får man då lov att rengöra med algtvättmedel, vilket i sin tur eventuellt inte alla gånger är bra för miljön det heller. I skrivande stund finns inget bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man bara 2 möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp till 10 år alternativt Fulstopp
för ett skydd upp mot 4-5 år.

Vad ska man nyttja för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som består av exempelvis alkyd- eller linolja anses äga mycket god duglighet att tränga in i träet och bildar då ett bra skydd mot vatten och fukt. De ger dessutom fasaden en glansig yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår t.e.x. Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva överhuvudtaget, men däremot är de fullkomligt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg ges en matt yta.

Även förarbetet varierar mellan olika typer av färgval, dock inte i så stor utsträckning. I stort sett eftersöker man att få undan all överflödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det handlar om att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med valfri variant av skrapa – det finns en uppsjö olika på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade med hårdeggsblad som man kan byta ut. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med hjälp av en robust stålborste för att få bort överflödig färg.

Vart femtionde år behöver man också genomföra en mer heltäckande fasadrengöring, ungefär som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol och skrapa.

När man har lyckats välja färg och skrapat rent huset så är det bara att sätta igång med det roliga – att måla. Det är bra att tänka på att ha bra penslar när man ska måla stora ytor, den pensel som är dyrast i affären kan mycket väl vara billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att vara medveten om i vilken ordning man ska måla allt, eftersträva en bra arbetsorganisering helt enkelt. Vart ska man börja? Ska hela huset målas om i år, eller eventuellt halva kommande år? Vilka fasader ska i så fall målas i år?

Skall man penselmåla alternativt sprutmåla huset? Sprutmålning med hjälp av de nya Wagnersprutorna är betydligt snabbare, man kommer åt överallt. Främst är det betydligt roligare.

Har man gjort samtliga förberedelserna ordentligt så är det, trots en aning slit, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir fantastiskt!