Är det farligt att processa trä med järnvitriol inomhus?

Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus? Det möjligen låter lite konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat samt vatten för att behandla gräsmattan mot mossa alternativt en mix som är till för att processa och påverka husväggar och andra träpartier utomhus.

järnvitriol pris

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det rentav inte så befängt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska överlägga är hur man ska utföra jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte allihopa som gillar den kulör som uppstår då man behandlar en fasad med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste blanda till den färdiga färgen. Man måhända får lägga till såpa och vatten för att få rätt konsistens. Därpå så kan man behandla golv, vägg alternativt möbel med en normal pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med möjlig lackning eller annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som irriterande om man andas in det i alltför stor mängd. Det är relevant att man har bra ventilation både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det självklart också relevant att rusta arbetet på rätt sätt. Täcka golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns gott om plats för arbetet. Skyddskläder och handskar är också att rekommendera.

Är det farligt att arbeta med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Ifall du skaffar en fullständig produkt så kan den ha en lätt frän lukt men den ska inte vara riskabel.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till många olika saker som kur av mossa i gräsmatta samt på tak och även inom läkemedel. När du behandlar trämöbler eller trägolv med järnsulfatet så kommer det att ske en reaktion som gör att järnsulfatet därefter sitter hårt i träet.

Behandlar du på korrekt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det sannerligen ingenting att oroa sig för. Med ett skikt av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Klicka här omgående för mer information ta bort mossa.

Hantering av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju även behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det minsann flertal som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten och diskmedel och därefter så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att handla billigt i olika storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns även smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del tycker att detta är hur fint som helst och roar sig vanligtvis med att måla med järnvitriol inne medan andra alls inte tycker om färgnyansen. Ett förslag kan vara att börja med att prova på en träbit för att vara helt införstådd med den färg som man kommer att få innan man ger sig på en hel möbel eller ett golv.