Soda Stream Design bäst i Soda Streamer test

Råd & Rön genomförde i nr 10 år 2007 ett test bland Soda Streamers där Soda Stream Design vann. Man menade att Soda Stream Design var dominerande sina övriga medtävlande både vad gällde design samt användarvänlighet.

Det har de senaste åren pratats en del om hur transporterna av buteljerat vatten påverkar miljön negativt och antagligen är det därför försäljningen av kolsyremaskiner åter tagit väldig fart sedan 90-talets dvala. Flera har dessutom nostalgiska minnen från Soda Streams glansdagar under 80-talet, då samtliga trendiga hushåll skaffade kolsyremaskiner och gjorde sin egen läsk.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat bordsvatten essenserbordsvattenaromerläskkoncentratkolsyrat vattenvichyvattenbordsvatten

Idag är det de mer miljömedvetna hushållen som skaffar kolsyremaskiner, men likaså de som själva vill prova fram gott bordsvatten samt läsk. Med annorlunda aromer och essenser kan man framställa sina egna favoritsmaker och utbudet av smaker är tämligen stort.

Soda Stream gör sina egna smaker, likaså Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx och har specialiserat sig på kolsyra. Ifall man letar lite mer så finner man Aromhuset som har spenderat 35 år med att bl a producera goda bordsvattenaromer utan vare sig socker alternativt sötningsmedel. Sonjo har på licens av Pripps fått lov att producera originalsmakessensen Champis bland flera andra intressanta smaker. Saftföretaget Bob gör goda läskessenser som dock består av en hel del socker.

Att göra sin egen läsk är roligt och att kunna göra det och samtidigt känna att man gör en insats för miljön känns skönt. När det innefattar smakerna så finns det, som alltid, delade meningar om vad som är godast. Det ultimata är att göra sitt eget Soda Streamer test och hitta sina egna favoritsmaker.

Soda Streamers har tillverkats sedan vårt förra sekelskifte, först var det en överdådig attiralj i rika hem, men på 80-talet fanns det en kolsyremaskin i vart och vartannat hushåll. Med andra ord har Soda Stream haft gott om tid på sig att utvecklas till de maskiner vi kan handla i dag. Konceptet är tämligen enkelt, man skruvar på en co2 cylinder i maskinen som sedan släpper ut kolsyra i en PET-flaska på användarens kommando.

Då allt fler köper egna kolsyremaskiner tillkommer också fler och fler producenter, Soda Stream leder förvisso ligan men största konkurrenten Wassermaxx från Aga är en värdig tvåa. Man följer varandras innovationer och slåss om kunderna med hjälp av olika designs samt prisvärdhet. Soda Streams Penguin är till exempel den enda kolsyremaskinen som har glasflaskor istället för plast eller metall, och det är en typisk detalj som massor kunder gillar.

Kolsyreflaskan man får med när man handlar en kolsyremaskin kommer normalt från Soda Stream eller Aga, denna ska man inte slänga bort när den tar slut utan lämna åter till sin återförsäljare mot en ny till reducerat pris. En ny patron kostar omkring 235 kronor och ett inbyte under än 100 kronor.

Kolsyran blir till gasbubblor fyllda med koldioxid när den kommer i bekantskap med vatten, det är de små bubblorna som läskar så härligt i strupen när man dricker läsk eller mineralvatten. I Råd & Röns Soda Streamer test från 2007 tippades sodastreamern bli årets julklapp, vilket den inte blev, det blev istället GPS-mottagaren, DN menade dock i efterhand att Soda Streamern bestämt låg på topp-fem-listan.