Mycket reklam har stärkt Soda Stream´s varumärke

Den senaste tiden har Soda Stream gått ut hårt med reklam. Folk köper mer kolsyremaskiner än någonsin tidigare och det säger inte lite. Den första kolsyremaskinen för hemmabruk tillverkades 1903 av en engelsman med namn Guy Gilbey. Gilbey fortsatte att spinna på sin uppfinning och så småningom kunde han saluföra sin «Apparatus for aerating liquids» till högklassiga hem. Soda Stream blev senare namnet på hans maskiner, och fortfarande idag – 100 år senare – går den bäst säljande kolsyremaskinen under samma benämning.

Trots att kungahuset samt andra nobla hem hade egna sodastreamers redan på början av 1900-talet, så skulle det dröja till 50-talet innan Soda Stream reklam skulle synas på den kommersiella marknaden. Då började allmänheten så smått få upp ögonen för att kunna kolsyra sina egna drycker, omkring samtidigt som Coca-Cola lanserades i Europa.

Försäljningen gick ändå långsamt. I ett efterkrigseuropa hade många personer säkert andra prioriteringar och även om den unga generationen säkert ville ha kolsyremaskiner så var det, som jämt, föräldrarna som höll i pengarna. Under 70-talet kom vändningen. Soda Streamers började säljas i massor och ännu idag förknippas ofta kolsyremaskiner i allmänhet, och Soda Stream särskilt, med 70- och 80-talsnostalgi.

Kolsyremaskiner används inte endast för att kolsyra vatten, man kan också framställa smaksatt bordsvatten eller egen läsk. Idag är efterfrågan på kolsyrade drycker oerhörd och vi är många som har släpat många tunga flaskor och backar, till största del fyllda med vatten, hem från affären, enbart för att tvingas bära tillbaka tomflaskorna för återvinning därpå.

sodastreamer kolsyrat vatten smakerläskeblaskvichy vattenmineralvatten

Idag känns det som ett onödigt slitgöra, onödigt, och felaktigt miljötänk. Alla dessa liter vatten måste ju komma någonstans ifrån och långa är deras transporter. Samtliga utsläpp från lastbilar samt andra fordon kan undvikas, om man upphör lägga pengar på buteljerade drycker.

Men så är ju kruxet att vi älskar vår kolsyra, och en smaksatt Ramlösa alternativt Loka är ju godare än normalt, tråkigt kranvatten. Eller? Livsmedelsverket garanterar att vårt svenska kranvatten håller bra och säker kvalitet, vi har tillgång till ett av jordens renaste vatten, direkt i våra kökskranar. Tråkigt att inte ta det tillvara. Med hjälp av en kolsyremaskin kan man göra sitt kranvatten fullt av fräsch kolsyra och med en aning aromer kan man ta fram samma goda smaker som de man älskar i sin Ramlösa.

Fördelen med att smaksätta sitt eget bordsvatten är att man kan göra det ännu godare genom att man personligen kan besluta hur mycket eller lite smak man vill ha i. Aga säljer bordsvattenaromer, likaså Aromhuset, som har mångårig kunskap och stort utbud av smaker. Är man mer inne på läsk så tillverkar Soda Stream själv essenser, men det lite mer svårhittade märket Sonjo, har ett större sortiment på den svenska marknaden.

Soda Streams största konkurrent i Sverige är Wassermaxx från Aga. De tillverkar motsvarande produkter och när Wassermaxx vinner på aningen lägre priser så vinner Soda Stream på sitt namn och sin kunskap. «Get busy with the fizzy» var en klassisk och framgångsrik Soda Stream slogan under 80- och 90-talen. Soda Stream reklam har verkligen varit verkningsfull, och den står sig än idag.