Håll dig frisk genom att hålla en jämn vätskenivå

Det finns vatten i det mesta, jordens yta täcks till största del av vatten och människokroppens i särklass största beståndsdel är vatten. Fakta är att det inte finns en enda organism på vår jord som inte är beroende av vatten för att överleva. En person t. ex. dör på bara några dagar ifall hon inte får i sig denna livets dryck.

sodastreamer kolsyrat bordsvatten smakerläskvichyvattenmineralvatten

Rekommendationen som brukar ges till oss är att dricka omkring 1-2 liter vatten – utöver den vätska vi får i oss genom maten. Ifall man svettas mycket, är aktiv, stressad, befinner sig i varma klimat el. dyl. så ska man dricka ytterligare mer än så. Få inser vikten av det och slarvar med vattenintaget. De kortsiktiga effekterna av att inte få i sig tillräckligt med vatten är bl. a. slöhet, bristande koncentrationsförmåga, huvudvärk samt lätt irritation.

När man arbetar är det inte alltid så enkelt att komma ihåg vattnet, möjligtvis känns en kopp kaffe som en mer logisk dryck när energinivån sjunker. Kaffe är vätskedrivande så gällande den så känsliga samt viktiga vätskebalansen är det en riktig bov. När energikicken från koffeinet har lagt sig så är man plötsligt ännu tröttare och mer ofokuserad.

De långsiktiga effekterna av ett för lågt vattenintag är att kroppen blir mindre resistent mot virus och andra sjukdomar. Man drabbas även av de kortsiktiga effekterna ofta vilket leder till att man eventuellt ser sig själv som en individ med låg energi och dålig potential att få saker uträttade. Man vill helst ta det lugnt och undgå pressa sig för mycket. Det är ett destruktivt mönster, speciellt när man tänker på att lösningen är så lätt. Det är ju enbart till att inta mer vatten.

Vätskeintaget bör vara utspritt i många mindre intag med jämna mellanrum under dagens lopp. En vattenautomat på jobbet underlättar för personalen att komma ihåg att dricka vatten kontinuerligt. Den gör det också lite roligare och godare att dricka – i synnerhet om den är utrustad med dubbel kran och erbjuder både slätt och kolsyrat vatten. De flesta moderna vattenautomater har kylare så att vattnet hela tiden ska kännas friskt och svalt.

Kolsyrat vatten är uppskattat av massor, bubblorna skänker en extra känsla av fräschör och efter intaget så känner man sig renad och uppfriskad. När man ser till handeln så säljs det idag mängder av kolsyrat vatten, och bäst av allt säljer kolsyrat vatten som är en aning smaksatt. Man har länge kunnat finna bubbelvatten med smak av citron, men de senaste åren har marknaden svämmat över med kolsyrat vatten med mängder av olika smaker att välja mellan.

Gert Strand AB heter det företag som bland annat säljer varumärket Aromhusetaromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Strand har tagit fram 16 smaker av varierad sort – samtliga fria från både socker och kemiska sötningsämnen, och de har nått stora framgångar på kort tid. Nu har han tagit sikte på arbetsplatsernas vattenautomater och lanserar sex av sina smaker – äpple, granatäpple, hallon, blåbär, persika samt melon – i ny, större flaska, med en noggrant framtagen pump för enkel dosering.

Man avgör personligen hur mycket smak man vill ha på sitt vatten och doseringen går på en halv sekund. Med hjälp av Aromhusets smaker vid vattenautomaten på arbetet så kommer varenda personal ha lättare för att minnas att hålla vätskebalansen under kontroll – något som både arbetsgivare och anställda vinner på.